Obhajca Brhelovcov tvrdí, že kľúčový svedok na súde klamal

ta3 TASR
23.2.2023 17:15

Za zjavne nedôveryhodnú označil Michal Mandzák, obhajca obžalovaného podnikateľa Jozefa Brhela a jeho syna v kauze Mýtnik, výpoveď kľúčového svedka podnikateľa Michala S. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica vypovedal štyri pojednávacie dni.

Obhajoba Jozefa B. a jeho syna tvrdí, že kľúčový svedok na súde klamal
TASR/Ján Krošlák

Jeho výsluch sa začal už vlani koncom novembra a v celej svojej výpovedi podrobne opisoval svoje väzby s Jozefom Brhelom, bez ktorého vplyvu na bývalé politické špičky a vstupu do svedkovej spoločnosti Allexis by sa údajne k zákazkám pre daniarov nedostali. Hovoril aj o nie najlepších vzťahoch s Jozefom Brhelom mladším a úplatkoch.

"Viackrát bol prichytený pri klamstvách. Je to svedok, ktorý pochádza z kriminálneho prostredia, sám je obvinený a stíhaný za závažné trestné činy, a nielen v kauze Daniari. Snaží sa získať výhody orgánov činných v trestnom konaní. Každý v súdnej sieni musel vidieť, že klame," zhodnotil Mandzák výpoveď Michala S.

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v kauze Mýtnik čelí šesť osôb, aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, Martin B., Milan G. a Miroslav S. Týka sa porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmov z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Ide o dodaný IT systém. Obžalovaní vinu popierajú.

Podľa Mandzáka doterajšie výpovede svedkov nepotvrdili tvrdenia obžaloby o predraženej zákazke a manipulácii tendra. Tendre na finančnej správe cez firmu Allexis, ktorej spoluvlastníkom bol aj Brhel mladší, vraj štátu zarobili.

"Nezávislé znalecké posudky, z toho jeden zo Slovenskej technickej univerzity, preukázali, že projekt spoločnosti Allexis nespôsobil štátu škodu, ale, naopak, zisk asi 3,7 miliardy eur. V prípade produktu E-kasa sa dokonca zistilo, že riešenie aplikované na Slovensku bolo lacnejšie a o desiatky miliónov efektívnejšie ako v Česku. Tieto informačné systémy štátu zarobili, a to nespochybňujú ani svedkovia Michal S. a bývalý šéf finančnej správy František Imrecze," zdôraznil obhajca s tým, že ani jeden z troch bodov obžaloby sa doteraz nepreukázal a obvinenie sa vykonštruovalo bez dôkazov.

Obžalovaní Brhel a jeho syn tvrdia, že ide o politický proces. Mandzák označil zásahy aktívnych politikov v súvislosti s kauzou Mýtnik za neadekvátne. Proces bude pokračovať v marci.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok