Weinstein bol odsúdený aj v druhom procese za znásilnenie, dostal 16 rokov väzenia

ta3 ČTK
23.2.2023 16:37

Sudkyňa v americkom Los Angeles uložila trest 16 rokov väzenia bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, ktorý bol odsúdený za znásilnenie vo svojom druhom procese týkajúcom sa sexuálneho zneužívania žien. Pred troma rokmi v New Yorku dostal 23 rokov odňatia slobody a podľa webu Variety je prakticky isté, že strávi zvyšok života za mrežami.

Verdikt pramení z napadnutia nemenovanej modelky a herečky, ktoré sa odohralo v hoteli v Los Angeles v roku 2013. Weinstein v minulom procese čelil aj obvineniam zo zneužitia ďalších troch žien, porota však uznala jeho vinu iba v prípade jednej zo sťažovateliek. 

Odsúdený, ktorý bude mať v marci 71 rokov, trvá na nevine aj v prípade, za ktorý si vypočul trest. Pred oznámením výšky trestu v súdnej sieni vyhlásil, že príslušnú ženu ani nepoznal. Modelka a herečka, ktorá na súde vystupovala anonymne, počas jeho príhovoru plakala, píše AP, a tesne predtým vykreslila, ako ju skúsenosť s Weinsteinom poznačila.

"Pred tou nocou som bola veľmi šťastná a sebavedomá žena... Do budúcnosti som sa pozerala s nadšením. Všetko sa zmenilo, keď ma obžalovaný brutálne napadol. Žiadny trest nie je dosť dlhý na odčinenie škody," povedala.

V roku 2020 bol Weinstein v New Yorku odsúdený za sexuálne napadnutie bývalej asistentky a znásilnenie herečky Jessicy Mannovej. Verejne ho počas posledných rokov obvinilo zo sexuálneho obťažovania či zneužitia viac ako 80 žien. Bývalý šéf produkčných spoločností Miramax a The Weinstein Company podľa ich výpovedí po desaťročia zneužíval svoj vplyv, aby dostával svoje obete do zraniteľných pozícií. Jeho škandál vypukol v roku 2017 po publikovaní článku denníka The New York Times, ktorý spustil lavínu obvinení proti ďalším známym mužom označovanú ako hnutie MeToo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok