Ukrajina žiada predĺženie obilnej dohody, mala by zahŕňať aj ďalšie prístavy

TA3 ČTK
22.2.2023 12:49

Ukrajina tento týždeň požiada Turecko a OSN, aby začali rozhovory o predĺžení takzvanej obilnej dohody, ktorá má zabezpečiť bezpečný odvoz obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských čiernomorských prístavov. Kyjev bude žiadať predĺženie o najmenej jeden rok.

Ukrajina žiada predĺženie obilnej dohody, mala by zahŕňať aj ďalšie prístavy
TASR/AP

Dohoda by tiež mala novo zahŕňať aj prístavy v Mykolajive, uviedla v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na Jurija Vaskova, námestníka ukrajinského ministra dopravy. Dohodu Ukrajiny a Ruska o vývoze obilia z čiernomorských prístavov pomohli vlani v júli dojednať práve OSN a Turecko. Vlani v novembri bola predĺžená a ak nedôjde k jej opätovnému predĺženiu, vyprší 18. marca.

"Tento týždeň zverejníme formálny návrh súvisiaci s potrebou pracovať na predĺžení dohody," uviedol Vaskov. Presný termín rozhovorov, ktoré sa predtým konali v Turecku, podľa neho zatiaľ nebol stanovený. "Budeme žiadať ... o predĺženie nie o 120 dní, ale o aspoň jeden rok, pretože ukrajinský aj celosvetový poľnohospodársky trh musí byť schopný plánovať tieto objemy (vývozu) v dlhodobom horizonte," dodal.

Ukrajina bude podľa neho tiež trvať na zvýšení počtu inšpekčných tímov s cieľom "eliminovať hromadenie lodí čakajúcich na inšpekcie". Kyjev opakovane obvinil Moskvu z toho, že zdržiava inšpekcie lodí, ktoré prevážajú ukrajinský poľnohospodársky tovar, čo vedie k zníženiu prepravy a stratám obchodníkov. Rusko tieto obvinenia popiera s tým, že plní všetky svoje záväzky vyplývajúce z obilnej dohody.

Námestník ukrajinského ministra dopravy tiež uviedol, že situácia s inšpekciami sa od novembra nijako nezmenila a na ruskej strane fungujú len tri inšpekčné tímy. "Nedošlo k žiadnemu pozitívnemu posunu. Na druhú stranu OSN, Turecko a Ukrajina sú pripravené v prípade potreby vykonať aj 40 inšpekcií za deň. A taká potreba tu existuje, na inšpekciu čaká asi 140 lodí," dodal Vaskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok