ROZHOVOR: Orbán je trójskym koňom Ruska, hovorí Šimečka. Hegera a Naďa do PS nechce

ta3/Alžbeta Múcsková
24.2.2023 12:00

Parlament odsúhlasil septembrový termín predčasných volieb. Prezidentka Zuzana Čaputová sprvu avizovala, že s ním súhlasí, avšak minulý štvrtok vyhlásila, že súčasná situácia si vyžaduje skorší termín. V rozhovore pre ta3 sa k téme predčasných volieb vyjadril podpredseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý hovoril aj o tom, kde ušiel Slovensku európsky vlak.

ROZHOVOR: Orbán je trójskym koňom Ruska, hovorí Šimečka. Hegera a Naďa do PS nechce
ta3

Podľa najnovších prieskumov sa PS už dlhší čas drží na tretej priečke. Čím chcete v kampani osloviť prvovoličov?

Pre nás sú kľúčovými témami otázky budúcnosti. Nielen pre prvovoličov, ale pre všetkých, je dôležité posunúť sa od tohto súčasného chaosu, marazmu, škriepok a situácií, kde politici riešia iba samých seba, k nejakému normálnemu vládnutiu, v ktorom dostanú priestor aj témy, ktoré budú kľúčové pre budúcnosť Slovenska a mladých ľudí. Napríklad prechod na zelenú ekonomiku, ktorý je nielen nevyhnutný pre to, aby sme zachránili planétu, ale zároveň je aj obrovskou príležitosťou pre náš priemysel, firmy a zamestnancov. 

Aj mladým ľuďom na tom záleží, lebo to bude svet, v ktorom budú žiť. Ja mám dvojročnú dcéru a nechcem si predstaviť, že bude mať 20 či 30 rokov a povie mi: "Tato, bol si v politike. Čo si vtedy urobil?", keď sa tu nebude dať žiť. Teraz ešte máme šancu, že s tým môžeme niečo urobiť, a práve mladí ľudia by mali tejto výzve rozumieť najlepšie a tlačiť na ňu. Som rád, že to aj robia. Na to budeme tlačiť v našom programe. Okrem toho sa, samozrejme, zameriame aj na ďalšie témy budúcnosti moderného školstva a zdravotníctva, ktoré nám dnes kolabuje nielen pre pandémiu, ale aj pre nekompetentnosť tejto vlády. 

Nemôžem nespomenúť tému ľudských práv. Slovensko zaostáva za mnohými členskými štátmi Európskej únie, kde je rovnosť ľudí vrátane menšín braná ako samozrejmosť. Na Slovensku je to však stále kontroverzné a výstredné, najmä pri téme rovnoprávnosti zväzkov ľudí rovnakého pohlavia. Toto všetko budú témy, ktorými chceme voličov oslovovať. Aby sme ich však mohli vôbec začať presadzovať a posunúť sa ďalej, tak potrebujeme ukončiť tento stav bezvládia, chaosu a vzájomných škriepok, ktoré dnes dominujú v politike. Preto by tie voľby mali byť čím skôr. 

Igor Matovič prišiel s novým návrhom odmeniť každého, kto sa dostaví k volebnej urne, finančnou čiastkou 500 eur. Vy ste tento krok nazvali populistickým. Ako sa budete snažiť presvedčiť ľudí, aby vôbec išli voliť?

Tieto voľby budú zlomové. Ak sa zmobilizujú voliči Fica a extrémistov, tak to môže dopadnúť veľmi zle a Slovensku hrozí maďarský scenár, pri ktorom by sme sa posúvali bližšie k Rusku, prípadne sa izolovali v rámci Európskej únie. Mohli by byť ohrozené základné slobody tak, ako sa to deje v Maďarsku. To je niečo, čo by ľudí malo zmobilizovať. My však budeme predovšetkým všetkých voličov nabádať k tomu, aby šli voliť, pretože to môže byť jednou z posledných šancí, ako uchopiť európsku budúcnosť, na ktorú Slovensko má. Už si však nemôžeme dovoliť strácať čas. 

Európsky vlak nám ušiel v otázkach konkurencieschopnosti, životného štandardu, úrovni vzdelania a úrovni zdravotníctva. Máme poslednú šancu nejakou normálnou rozumnou vládou pustiť sa do týchto vecí. Veľa ľudí si to uvedomuje, a teraz to musíme pretaviť v to, aby čo najviac z nich išlo voliť. Nemôžeme tú mobilizáciu nechať iba na extrémistov a Fica, ktorí nám teraz niekoľko mesiacov budú strašiť vojnou a zatiahnutím Slovenska do konfliktu. V týchto voľbách ide o európsku budúcnosť pre Slovensko a hrozí, že ak ľudia neprídu voliť, posunieme sa k Rusku. 

To však nedosiahneme šialenými nápadmi typu 500 eur pre každého voliča, ktoré by zaťažili našu štátnu kasu dvoma miliardami eur. To si nielen že nemôžeme dovoliť, ale ide o populizmus najhrubšieho zrna. Otázkou je, či to je vôbec ústavne prístupné. Mňa mrzí, že sme na to všetci naskočili a rozprávame o tom, lebo presne o to Matovičovi ide, aby na seba strhol pozornosť takýmito návrhmi. Dúfam, že to neprejde. 

Orbán je trójsky kôň Ruska

Avizovali ste, že váš volebný program bude zameraný na zahranično-politické smerovanie Slovenska. Zakladáte si na príslušnosti Slovenska k Európskej únii a k NATO. Ako sa staviate k politike Viktora Orbána v Maďarsku?

Veľmi kriticky. Režim, ktorý Viktor Orbán vybudoval, dnes už nie je plne demokratický. To tvrdí aj Európsky parlament. Za ten čas, ktorý bol pri moci, systematicky podrýval základy právneho štátu v Maďarsku, obmedzuje slobodu médií a justície, podkopáva nohy legitímnej opozícii, zmenil si volebný systém tak, aby už nikto iný nemohol vyhrať a zároveň rozkladá Európsku úniu zvnútra. Je trójskym koňom Ruska v Európskej únii. Nechcem, aby takto dopadlo aj Slovensko. Myslím si však, že Európska únia by mala byť schopná povedať Viktorovi Orbánovi, že stačilo a to, čo robí, sa nedá robiť za európske peniaze. 

Problémom nie je len Orbánove budovanie oligarchického režimu a centralizovanie moci, ale že to robil za naše peniaze, naše dane. Obrovský príjem jeho rozpočtu tvorili eurofondy. Som rád, že sme koncom minulého roka dokázali ako Európska únia povedať "nie za naše peniaze". Buď budú všetky štáty dodržiavať základné princípy, teda demokraciu, slobodu a právny štát, alebo nemajú mať nárok na peniaze z európskeho rozpočtu. Verím, že to prispeje k tlaku na Orbána, aby zmenil svoju politiku. 

V utorok sme si pripomenuli päť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyšetrovanie ich vrážd sa tiahne do dnes. Uviedli ste, že jeden z princípov vášho volebného programu sa bude sústrediť práve na dôkladné vyšetrenie všetkých káuz. Aké konkrétne kroky v tejto oblasti máte v pláne podstúpiť?

Ten najzákladnejší záväzok, je udržať nezávislosť a autonómiu orgánov, ktoré sa venujú vyšetrovaniu korupcie, teda predovšetkým policajného zboru. Tam máme vyšetrovateľov, ktorí dnes primárne v Národnej kriminálnej agentúre robia svoju prácu poctivo a snažia sa odkryť kauzy. Musia byť schopní robiť to naďalej bez toho, aby im do toho politici zasahovali, aby sa to snažili manipulovať a aby ich zastrašovali. Toto sa musí zachovať po voľbách. 

Druhá vec je špeciálna prokuratúra. Počul som, že ju chce opozícia zrušiť. To nesmieme dopustiť. Zachovanie autonómie týchto inštitúcií vrátane Špecializovaného trestného súdu je kľúčový predpoklad toho, aby boli kauzy vyšetrené. Politici by mali nechať orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu. Musia iba zabezpečiť, aby mali svoju nezávislosť a priestor na prácu. To chceme v Progresívnom Slovensku docieliť. Obrovským problémom je však Maroš Žilinka na pozícii generálneho prokurátora. 

V programe budeme mať návrhy, ako reformovať prokuratúru aj vo svetle toho, čo Maroš Žilinka v posledných mesiacoch a rokoch robil. Vidíme veľké ohrozenie v centralizácii moci, ktorú Žilinka má. Má obrovskú moc nad vyšetrovaniami a nad celým systémom. To podľa mňa nie je zdravé a vidíme, ako to zneužíva v prípade Roberta Fica cez paragraf 363 a iných prominentných obvinených. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok