ROZHOVOR: Orbán je trójskym koňom Ruska, hovorí Šimečka. Hegera a Naďa do PS nechce

ta3/Alžbeta Múcsková
24.2.2023 12:00

Parlament odsúhlasil septembrový termín predčasných volieb. Prezidentka Zuzana Čaputová sprvu avizovala, že s ním súhlasí, avšak minulý štvrtok vyhlásila, že súčasná situácia si vyžaduje skorší termín. V rozhovore pre ta3 sa k téme predčasných volieb vyjadril podpredseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý hovoril aj o tom, kde ušiel Slovensku európsky vlak.

ROZHOVOR: Orbán je trójskym koňom Ruska, hovorí Šimečka. Hegera a Naďa do PS nechce
ta3

V rozhovore sa dočítate:

  • kedy by podľa Michala Šimečku mali byť voľby,
  • s kým si Progresívne Slovensko vie predstaviť spoluprácu,
  • na čo sa hnutie zamerá v predvolebnej kampani,
  • ako sa stavia k režimu Viktora Orbána,
  • ako bude Progresívne Slovensko riešiť témy LGBTI+ komunity, vojny na Ukrajine a dezinformácií,
  • aká je budúcnosť Michala Šimečku v Európskom parlamente.

Kedy by podľa vás mali byť voľby?

Čím skôr. Slovensko sa dnes nachádza v hlbokej ústavnej, politickej aj spoločenskej kríze. Možno jednej z najväčších za posledných 30 rokov nášho samostatného štátu. Máme parlament, ktorý sa vymkol spod kontroly. Vládne tam chaos, nikto netuší čo sa ešte môže schváliť. Niektoré návrhy sú naozaj šialené. Máme vládu, ktorá sa tomu bezmocne prizerá. V spoločnosti rastie napätie, hnev, frustrácia. Do toho je energetická kríza a inflácia a vojna na Ukrajine. 

Nechcem teraz hovoriť, kto za tento chaos môže. Avšak najlogickejším východiskom z tejto krízy je mať voľby v prvej polovici tohto roka. Septembrový termín, na ktorom sa koalícia zhodla, bola chyba. Po pár dňoch, čo parlament takto funguje, vidíme, ako pracuje a čo všetko sa tam objavilo. Bol by som veľmi rád, aby tí politici, ktorí za to nesú zodpovednosť a majú nástroje v rukách, aby si to uvedomili a dohodli sa na skoršom, preferovane júnovom, termíne.

Vo viacerých rozhovoroch a diskusných reláciách ste popísali, s kým by ste si vedeli a nevedeli predstaviť povolebnú spoluprácu. Vylúčili ste ju napríklad s Igorom Matovičom, predstaviteľmi Smeru-SD, kotlebovcami či s Republikou. Vaše názory na Petra Pellegriniho a Hlas-SD sú však nejasné. Prekáža vám jeho minulosť v Smere?

Samozrejme, že mi prekáža, a to nielen jeho minulosť, ale aj minulosť iných predstaviteľov Hlasu v Smere. Zároveň však hovorím, že to nie je záležitosť, o ktorej môžem rozhodnúť ja sám, ale je to niečo, čo musí prejsť serióznou debatou na našom predsedníctve. Progresívne Slovensko je demokratická funkčná strana, ktorej orgány o tom budú rozhodovať. Aj pred komunálnymi a župnými voľbami sme týmto spôsobom vylúčili niektoré strany zo spolupráce, vrátane strany Hlas. 

Rovnako poctivo sa k tomu postavíme, aj keď sa budú blížiť parlamentné voľby. Zároveň však dnes vidíme prieskumy verejnej mienky. Z minulosti vieme, že voľby v skutočnosti dopadnú inak, ako to pol roka pred voľbami ukazujú prieskumy. Pol roka pred minulými voľbami mal Igor Matovič päť percent a koalícia PS/Spolu vyzerala, že môže vyhrať. Treba to brať trochu s rezervou a neskladať koalície podľa toho, ako vyzerajú prieskumy. Je to aj nepoctivé voči voličom. Tí majú politikom rozdať karty a oni sa potom podľa toho musia zariadiť. 

Heger, Naď a Dzurinda

Igor Matovič avizoval, že je možné, že Eduard Heger a Jaroslav Naď odídu z OĽANO. Privítali by ste ich v PS, ak by mali záujem?

Neviem si to predstaviť. Do volieb ideme samostatne. Nechceme sa zúčastňovať všetkých tých procesov spájania a štiepenia sa. Nie pre to, že by som to nepovažoval za užitočné, aby sa na konzervatívnej strane spektra vytvorilo niečo zmysluplné, ale aj pre to, že máme svoju skúsenosť z minulých volieb. Vtedy prebiehali debaty ohľadom spájania sa so stranou Za ľudí Andreja Kisku. To, že sa to nakoniec nepodarilo, že to bolo od začiatku neúprimné, nás všetkých poškodilo a znamenalo to drvivé víťazstvo Igora Matoviča. 

Aj po tejto skúsenosti pôjdeme teda do volieb samostatne ako čitateľná, vnútorne stmelená strana, ktorá je stabilná, je tu päť rokov a neštiepi sa. Máme bývalých predsedov a predsedníčky, ktorí sú súčasťou vedenia. Nikdy sme nemali žiadne vnútrostranícke spory, ktorými by sme zaťažovali verejnosť. Máme jasný program, jasné hodnoty a špičkových odborníkov. Teraz k nám prišiel odborník na financie Štefan Kišš z Útvaru hodnoty za peniaze a odborník na zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Zároveň však chcem dodať, že pokus spájania na konzervatívnej strane, o ktoré sa asi usiluje Eduard Heger, má podľa mňa zmysel, ak je to autentické a spájajú sa ľudia, ktorí majú rovnakú víziu a rovnaké hodnoty. Za nie úplne stabilné považujem spájanie sa narýchlo a iba s cieľom dostať sa do parlamentu. Aj pre mňa ako liberála by bolo veľmi dobré, ak by vznikla nejaká silná proeurópska rozumná konzervatívna sila. Takého partnera potrebujem v budúcom parlamente. Držím im palce.

V roku 2020 ste kandidovali v koalícii so stranou Spolu. Tá sa po novom spojila s Mikulášom Dzurindom a zmenila na Modrú koalíciu. Láka vás spolupráca s expremiérom Dzurindom?

Platí to, čo som povedal pred tým. Či už Dzurindovi, Hegerovi a aj ďalším držím palce, nech sa im podarí vytvoriť zoskupenia, ktoré sú koherentné, vnútorne jednotné a silné. Ja sa budem tešiť na spoluprácu v parlamente, či v ideálnom prípade vo vláde. My však pôjdeme do volieb sami. Zažili sme si veľké víťazstvá v prezidentských voľbách a v eurovoľbách, no aj pády. Dnes už máme dostatok skúseností, pokory a stabilnú voličskú podporu na to, aby sme mohli ísť do demokratického súboja ako samostatný subjekt. Uvidíme, čo z toho bude.

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok