Šéf MOV Bach obhajuje zámer dostať Rusov na OH. Chce rešpektovať ľudské práva športovcov

ta3 čtk
12.2.2023 22:04

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach pri návšteve majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní hájil zámer dostať na olympijské hry 2024 v Paríži športovcov z Ruska a Bieloruska, proti ktorému sa v Európe aj v ďalších krajinách zdvihla veľká vlna nevôle. V rozhovore pre medzinárodné médiá argumentoval Bach tým, že šport musí rešpektovať ľudské práva všetkých športovcov. Odmietol, že by sa MOV kvôli svojmu prístupu ocitol na "zlej strane histórie".

Šéf MOV Bach obhajuje zámer dostať Rusov na OH. Chce rešpektovať ľudské práva športovcov
AP Photo/Marco Trovati

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá začala takmer pred rokom, drvivá väčšina medzinárodných športových organizácií vylúčila zo svojich súťaží športovcov z Ruska aj jeho spojencov Bieloruska. Vtedy to odporúčal aj MOV a sankcie platia doteraz. Vedenie svetového olympismu ale nedávno uviedlo, že uvažuje o tom, že by na OH pripustil štart neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ktorí sa vymedzia proti vojne na Ukrajine.

Plán ešte nemá konkrétnejšie obrysy, ale vyvolal búrlivé reakcie v športovom prostredí aj na politickej scéne. Odmietavý postoj zaznel aj z Českej republiky. Český olympijský výbor, Národná športová agentúra aj ministerstvo zahraničia sa zhodli, že s účasťou ruských a bieloruských športovcov v Paríži nesúhlasí. Bojkot ale odmietajú.

Prezident MOV Bach už predtým vyzval Ukrajinu, aby upustila od výziev na bojkot. Zatiaľ nenaznačil, že by pod tlakom menil postoj. A nemyslí si, že by na plánoch MOV bolo niečo zlé. "História ukáže, kto robí viac pre mier. Či tí, ktorí sa snažia držať cesty otvorené, komunikovať, alebo tí, ktorí chcú izolovať a rozdeľovať," uviedol.

Pripomenul predchádzajúce zásluhy olympijského hnutia vo vzťahoch medzi KĽDR a Južnou Kóreou, Izraelom a Palestínou alebo v Kosove. "Našou rolou je ľudí spájať," vyhlásil.

V cieľovom priestore dnešného zjazdu mohol sledovať aj ukrajinského lyžiara Ivana Kovbasnjuka, ktorý obsadil 40. miesto. Tento pretekár sa už skôr na šampionáte vymedzil proti účasti Rusov na olympijských hrách 2024. "Rusko zabíja mojich ľudí. Pre olympijský výbor to nie je dobrá situácia," poznamenal. Podobný postoj vyjadrili aj ďalší ukrajinskí športovci ako výškarka Jaroslava Mahučichová alebo tenistka Elina Svitolinová.

Bach tvrdí, že MOV súcití s Ukrajinou. "Z ľudského pohľadu môžeme chápať ich reakcie, zdieľame ich utrpenie. Všetkých ukrajinských športovcov môžeme uistiť, že sme s nimi solidárni a že ich komentáre berieme veľmi, veľmi vážne do úvahy," povedal.

MOV zmenou postoja reagoval na odporúčanie odborníkov na ľudské práva OSN, ktorí tvrdia, že vylučovať športovcov len podľa ich pasu je diskriminačné. Zásadný teraz bude prístup federácií v jednotlivých olympijských športoch, ktoré musia rozhodnúť či a ako sa budú môcť športovci z Ruska a Bieloruska zapojiť do olympijskej kvalifikácie. MOV uvažoval o tom, že by sa mohli kvalifikovať prostredníctvom súťaží v Ázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok