Izraelskí vojaci vykonali operáciu v Nábuluse. Deväť ľudí bolo zabitých, tvrdia Palestínčania

TA3 ČTK
22.2.2023 13:24

Pri zásahu izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu Jordánu v stredu prišlo o život deväť Palestínčanov, uvádza podľa svetových agentúr nová bilancia palestínskych úradov. Zranených je 97. Agentúra Reuters píše, že izraelskí vojaci pri operácii v meste Nábulus zasahovali proti ozbrojencom z radikálnej palestínskej skupiny Islamský džihád.

Palestínske zdroje tvrdia, že medzi mŕtvymi je 72-ročný muž. Podľa AP išlo o jeden z najkrvavejších incidentov za takmer rok intenzívnych stretov na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Mesto Nábulus je dejiskom častej aktivity izraelskej armády.

Podľa Reuters zdroje z Islamského džihádu uviedli, že izraelskí vojaci pri akcii obkľúčili v dome dvoch miestnych veliteľov organizácie a že ďalší ozbrojenci sa zapojili do boja. Podľa svedkov bolo počuť explózie a streľba. Izraelská armáda zatiaľ bez ďalších podrobností potvrdila, že v Nábuluse prebieha operácia izraelskej armády.

"Odsudzujeme raziu okupantov v Nábuluse a vyzývame na ukončenie pokračujúcich útokov proti našim ľuďom," povedal podľa agentúry Reuters hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása Nabíl abú Rudajná.

Palestínčania chcú mať štát na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967. Z Pásma Gazy sa Izrael stiahol a teraz ho ovláda radikálne hnutie Hamas. Východný Jeruzalem Izrael anektoval a Západný breh Jordánu okupuje. Na Západnom brehu Jordánu žije asi 500-tisíc židovských osadníkov a asi tri milióny Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok