Ktoré sú najbezpečnejšie krajiny sveta? Dominujú medzi nimi európske štáty

ta3/Milan Špak
26.2.2023 00:00

Podľa rebríčka, ktorý vykonáva Inštitút pre ekonomiku a mier (Institute for Economics and Peace – IEP) patrí medzi 15 najbezpečnejších krajín sveta až 11 štátov, ktoré sa nachádzajú v Európe. Ktoré to sú a čím si tento status vyslúžili?

Ktoré sú najbezpečnejšie krajiny sveta? Dominujú medzi nimi európske štáty
Profimedia

6. Portugalsko

Jeden z najväčších posunov v oblasti mieru a bezpečnosti zaznamenalo za poslednú dekádu Portugalsko. V roku 2014 sa nachádzalo na 18. priečke, dnes je považované za šiestu najbezpečnejšiu krajinu sveta.

Jeden z dvoch štátov ležiacich na Pyrenejskom polostrove sa vyznačuje klesajúcou nezamestnanosťou a taktiež aj nízkou úrovňou príjmovej nerovnosti. Najbohatších 20 percent domácností zarába približne 7,5-krát viac než najchudobnejších 20 percent. Pre porovnanie, napríklad v Spojených štátoch je to 12-krát viac, uvádza Digital Émigré. Portugalsko má taktiež priaznivé vzťahy so svojimi susedmi a vo vojnovom konflikte nebolo už vyše 200 rokov. 

7. Slovinsko

Malej krajine v strednej Európe, ktorá má len niečo vyše dva milióny obyvateľov, pomáha k siedmej priečke v rebríčku bezpečnosti stabilné politické prostredie aj nízky level trestnej činnosti, píše GoVisaFree. Slovinsko zaznamenalo vynikajúce hodnotenie v ukazovateľoch ako militarizácia, terorizmus, prístup k zbraniam či násilná kriminalita.

Slovinsko malo ako súčasť bývalej Juhoslávie blízko k turbulentnému obdobiu v 90. rokoch minulého storočia. Napriek tomu sa na Balkáne stalo tvárou stability a vysokej životnej úrovne.

8. Česká republika

Aj krajina, s ktorou kedysi Slovensko tvorilo spoločný štát sa dostala do najbezpečnejšej desiatky na planéte. Podľa WorldAtlas Česko nedávno znížilo mieru kriminality, najmä násilného druhu. Vďaka svojej polohe je krajina je bezpečná z hľadiska všetkých druhov prírodných katastrof a má tiež historicky nízky počet teroristických útokov.

Stránka Global Finance taktiež informovala, že podľa OECD majú Česi dobré výsledky v oblastiach pracovného prostredia a platov, rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom aj vzdelania. 94 percent dospelých vo veku od 25 do 64 rokov má ukončené vyššie stredoškolské vzdelanie, čo je výrazne nad priemerom 78 percent. Česko sa takisto môže pochváliť nízkou mierou nezamestnanosti, ktorá je niečo málo nad tromi percentami. V tomto je jednou z najlepších krajín v EÚ.

9. Singapur

Mestský štát v juhovýchodnej Ázii sa za ostatných 13 rokov posunul z 30. miesta až do prvej desiatky. Tak ako pri mnoho vysokopostavených krajinách, aj Singapur sa vyznačuje minimálnou úrovňou kriminality.

Portál medium.com zhrnul dôvody toho, prečo ľudia bez problémov nechajú svoje veci bez dozoru uprostred preplneného obchodu či reštaurácie. Patria medzi nich tvrdé tresty, množstvo kamier a bezpečnostných zložiek na verejnosti či výchova detí k tomu, aby rešpektovali zákon, ale aj vysoká životná úroveň obyvateľov.

10. Japonsko 

Nie je prekvapením, že v poslednom vydaní GPI sa medzi elitných desať štátov dostala aj "krajina vychádzajúceho slnka". Okrem toho, že Japonsko má prísne zákony na kontrolu zbraní, vláda výrazne investovala aj do bezpečnostných opatrení, ako sú kamery a detektory kovov, píše GoVisaFree. Dôležitú úlohu zohráva aj japonská kultúra, ktorá kladie veľký dôraz na rešpektovanie druhých a dodržiavanie pravidiel. "Tieto hodnoty sú zakorenené v spoločnosti a prispievajú k celkovému pocitu bezpečia a poriadku v krajine."

Dôvodom, pre ktorý je Japonsko "až" na 10. priečke, sú vzťahy s okolitými krajinami, najmä narastajúce napätie voči Číne a KĽDR. V ukazovateli vzťahov s okolitými štátmi dostalo Japonsko od Inštitútu pre ekonomiku a mier mimoriadne nízke hodnotenie 3 z 5.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok