Ktoré sú najbezpečnejšie krajiny sveta? Dominujú medzi nimi európske štáty

ta3/Milan Špak
26.2.2023 00:00

Podľa rebríčka, ktorý vykonáva Inštitút pre ekonomiku a mier (Institute for Economics and Peace – IEP) patrí medzi 15 najbezpečnejších krajín sveta až 11 štátov, ktoré sa nachádzajú v Európe. Ktoré to sú a čím si tento status vyslúžili?

Ktoré sú najbezpečnejšie krajiny sveta? Dominujú medzi nimi európske štáty
Profimedia

Globálny mierový index (Global Peace Index – GPI) zoraďuje 163 krajín a teritórií do rebríčka na základe ich úrovne mieru. Ako sa píše v poslednom vydaní z roku 2022, GPI je popredným meradlom svetového mieru. "GPI využíva 23 kvalitatívnych a kvantitatívnych ukazovateľov z vysoko uznávaných zdrojov a meria stav mieru v troch oblastiach: úroveň spoločenskej bezpečnosti a ochrany, rozsah prebiehajúcich domácich a medzinárodných konfliktov a stupeň militarizácie." Každý z týchto ukazovateľov je ohodnotený na stupnici od 1 do 5, pričom čím nižšie hodnotenie, tým lepšie.

Humanitárny portál ReliefWeb zhrnul tie najdôležitejšie výsledky posledného vydania GPI:

  • úmrtia v dôsledku vonkajších konfliktov zaznamenali prudký nárast z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu, 
  • stupeň militarizácie sa od roku 2008 znížil v 113 krajinách, 
  • 70 krajín nezaznamenalo v roku 2021 žiadne teroristické útoky (ide o najlepší výsledok od roku 2008), 
  • nárast cien zvýšil celosvetovú potravinovú neistotu a politickú nestabilitu, pričom najviac ohrozené sú Afrika, Južná Ázia a Blízky východ. 

Ktoré sú teda najbezpečnejšie krajiny sveta a na ktorej priečke sa umiestnilo Slovensko?

1. Island

Najpokojnejšie môžu spávať obyvatelia Islandu. Žijú totiž v najbezpečnejšej krajine na svete. Tento severský štát sa umiestnil v rebríčku na prvom mieste pätnástykrát po sebe. Island nemá stálu armádu, námorníctvo či letectvo. Je taktiež charakteristický rekordne nízkou úrovňou kriminality. Ako poznamenal portál arcitic adventures, islandskí policajti nenosia pri sebe strelné zbrane.

Obľúbená destinácia cestovateľov a turistov sa tiež vyznačuje kvalitným systémom vzdelávania a patrí medzi najlepšie krajiny z hľadiska pracovného života a platov, uviedol portál Global Finance. Island vedie rebríček najbezpečnejších krajín s veľkým náskokom. V poslednom vydaní zaznamenal celkové skóre 1,107 z 5, pričom perfektné hodnotenie (1 z 5) mal v ukazovateľoch ako násilné demonštrácie, kriminalita, politická nestabilita či vývoz zbraní.

2. Nový Zéland

Najbezpečnejšou krajinou v regióne Ázie, Austrálie a Oceánie je Nový Zéland. V rebríčku GPI si drží druhé miesto na svete od roku 2017. Ako sme už uviedli, Island vedie s veľkým náskokom. Nový Zéland totiž dosiahol celkové skóre 1,269 z 5. Ako uviedol web Vision of Humanity, tento ostrovný štát zaznamenal mierne zlepšenie v celkovom skóre, najmä v dôsledku zníženia počtu uväznených ľudí či vojenských výdavkov.

Podobne ako na Islande, ani na Novom Zélande nemusia policajti nosiť pri sebe strelné zbrane, úroveň kriminality je minimálna. Portál World Atlas taktiež poznamenal, že na Novom Zélande nežijú tak smrtiace zvieratá ako v susednej Austrálii. Tento štát je taktiež bezpečným z hľadiska slobody slova, existujú tam viaceré zákony týkajúce sa nenávistných prejavov.

3. Írsko

Jedným z ukazovateľov, ktorý robí Írsko treťou najbezpečnejšou krajinou na planéte, je nízka násilná kriminalita a tiež minimálny počet vrážd. Podľa webu GoVisaFree tam došlo v roku 2018 len k 33 vraždám, čo je výrazne pod globálnym priemerom. Okrem iného za to môže aj prepracovaná legislatíva o zbraniach a dobre financovaná polícia.

Ako ďalej píše GoVisaFree, Írsko je z veľkej časti bez terorizmu. Napriek svojej búrlivej minulosti nemalo v posledných rokoch žiadne veľké incidenty a jeho politika vojenskej neutrality znamená nezapájanie sa do žiadnych aktívnych konfliktov.

4. Dánsko

Od roku 2011 sa Dánsko drží v rebríčku GPI v najlepšej päťke. "Dánsko je bezpečná krajina na cestovanie a život, vyznačuje sa vysokým stupňom politickej stability, slobodou tlače a dodržiavaním ľudských práv. Môže sa tiež pochváliť vysokou úrovňou príjmovej rovnosti a je často hodnotená ako jedna z najšťastnejších krajín na svete," napísal web Global Finance.

Tento škandinávsky štát je malou krajinou s pomerne homogénnym obyvateľstvom, čo uľahčuje dodržiavanie zákonov a poriadku, uviedol portál Digital Émigré. Perfektný výsledok Dánsko zaznamenalo v ukazovateľoch ako prístup ku zbraniam, násilná kriminalita alebo politická nestabilita.

5. Rakúsko

Náš juhozápadný sused sa umiestnil v rebríčku GPI na piatom mieste. Rakúšania mali index 1 v kategórii násilných trestných činov. Podľa GoVisaFree je kľúčom k nízkej kriminalite v Rakúsku silná ekonomika. Ľudia so stabilnými príjmami sa menej často uchyľujú k trestnej činnosti. Web dodáva, že rakúska vláda a politický systém sú známe svojou efektívnosťou a nízkou úrovňou korupcie.

Global Finance pripomína, že napätie v Rakúsku v posledných rokoch narastá najmä vďaka kampaniam proti migrantom populárnej pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Keď v novembri 2020 sympatizant ISIS zabil v centre Viedne štyroch ľudí a zranil 23 ďalších, vláda reagovala zavedením rozsiahlych protiteroristických opatrení, ktoré zahŕňali možnosť držať odsúdených za mrežami na doživotie a uľahčenie elektronického sledovania prepustených. Rakúsko zaznamenalo jeden z najväčších poklesov mieru v Európe, a to v dôsledku zhoršenia ukazovateľa vplyvu terorizmu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok