USA sa chystajú uvaliť ďalšie sankcie, budú sa týkať okolo 200 ľudí a subjektov z Ruska

TA3 ČTK
22.2.2023 06:43

Spojené štáty zrejme tento týždeň uvalia nové sankcie na asi 200 ľudí a subjektov z Ruska, uviedol denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vecou. Ide o súčasť balíka, ktorý pripravuje administratíva prezidenta Joea Bidena a ktorý obsahuje aj ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 460 miliónov dolárov.

USA sa chystajú uvaliť ďalšie sankcie, budú sa týkať okolo 200 ľudí a subjektov z Ruska
TASR/AP

Nové sankcie, ktoré predstavia ministerstvá financií a zahraničia, sa budú vzťahovať na rad ruských gubernátorov a rodinných príslušníkov ruských vládnych úradníkov, budú sa tiež týkať materiálov využívaných v obrannom priemysle, technologických firiem a sietí, ktorých cieľom je obchádzať existujúce sankcie. O ďalších ekonomických opatreniach namierených proti Rusku rokujú aj krajiny Európskej únie. Vzťahovať by sa mali napríklad na iránske subjekty, ktoré podľa dvadsaťsedmičky dodávajú Rusku drony. 

Ruská armáda iránske bezpilotné lietadlá využíva na útoky proti cieľom na Ukrajine. Činitelia, na ktorých sa odvoláva WSJ, uvádzajú, že tvorcovia nového sankčného balíka sa snažia vyhnúť problémom, s ktorými sa Západ stretol pri skorších zákazoch na vývoz určitého tovaru do Ruska. 

Konkrétne sa snaží zamerať na technológie a komponenty, ktoré ruská armáda a firmy napojené na ňu môžu nakupovať jedine u európskych a ďalších západných dodávateľov. EÚ rovnako ako o predošlých sankčných balíkoch svoje chystané opatrenia koordinuje so Spojenými štátmi a Britániou.

Západní predstavitelia uznávajú, že mnohé z krokov, od ktorých si sľubovali najdrvivejší vplyv na schopnosť Ruska financovať vojnu proti Ukrajine, už podnikli. Ide o embargá na dovoz energetických surovín a sankcie týkajúce sa bankového sektora. 

Teraz sa pozornosť zamerala na zacelovanie medzier v existujúcich trestných opatreniach a zosilnenie činnosti s cieľom zabrániť obchádzaniu sankcií. Agentúra Reuters v utorok informovala, že dvanásť krajín EÚ, vrátane Nemecka, Francúzska či Česka, spísalo dokument, v ktorom volá po väčšej spolupráci orgánov a využívaní nástrojov obchodu a jednotného trhu v snahe zabrániť firmám obchádzať sankcie.

Námestník americkej ministerky financií Wally Adeyemo povedal, že zástupcovia EÚ a USA sa chystajú na stretnutia s bankami a firmami z tretích krajín, aby ich varovali, že pokiaľ budú pomáhať Moskve obchádzať sankcie, budú odrezané od finančných služieb a trhov. Spojené štáty o tom chcú priamo hovoriť so zástupcami firiem a bánk z Číny a dať im jasne najavo, že ich čakajú sankcie, pokiaľ budú poskytovať podporu Rusku, povedal Adeyemo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok