Bidenov prejav vo Varšave: Západ sa nesnaží ovládnuť Rusko, v podpore Ukrajiny nepoľaví

TA3 ČTK
21.2.2023 18:47

Spojené štáty a ďalšie krajiny nepoľavia v podpore Ukrajiny a Rusko vo svojej vojne proti susednej krajine nikdy nezvíťazí. S takýmto odkazom vystúpil americký prezident Joe Biden, ktorý takmer rok po ruskej invázii pri prejave vo Varšave vyzdvihoval odvahu Ukrajincov a jednotu NATO. Rusom odkázal, že Západ sa ich nesnaží ovládnuť.

"Nikto by o tom nemal pochybovať. Naša podpora Ukrajiny nepoľaví. NATO nebude rozdelené a my nepodľahneme únave... Ukrajina pre Rusko nikdy nebude víťazstvom. Nikdy," vyhlásil Biden na pódiu v záhradách Kráľovského zámku v poľskej metropole.

Podľa šéfa Bieleho domu sa pred rokom svet pripravoval na pád Kyjeva, po roku vojny však ukrajinské hlavné mesto zostáva slobodné, zatiaľ čo NATO je "viac zjednotené ako kedykoľvek predtým".

Biden v prejave popisoval "zverstvá" páchané ruskými jednotkami na Ukrajine, od ktorých "nikto nemôže odvrátiť zrak". Rusi podľa neho útočia na civilistov a kradnú ukrajinské deti v snahe ukradnúť krajinu budúcnosť. Biden sa podobne ako pri minuloročnom prejave vo Varšave obrátil aj priamo na Rusov s odkazom, že Západ pred ruskou inváziou nechystal útok na ich vlasť a nesnaží sa Rusko ovládnuť.

Pred Bidenom vystúpil na pódiu poľský prezident Andrzej Duda, ktorý vyzval lídrov všetkých krajín Európy a NATO, aby vytrvali v podpore Ukrajiny a dodávali napadnutej krajine vojenskú pomoc. "Neváhajte, nemajte strach," vyhlásil Duda pred niekoľkými stovkami divákov. Ukrajina podľa neho musí vojnu vyhrať a Rusko musí byť potrestané za "imperiálne ambície".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok