Putin je stále zatvorený v bunkri. V prejave nepovedal nič nové, píše poľský denník

ta3 čtk
21.2.2023 20:58

Príhovor ruského prezidenta, v ktorom označil za hlavného protivníka Spojené štáty a ich spojencov, svedčí o tom, že Vladimir Putin je stále zatvorený v bunkri a svoje fantázie pokladá za realitu. So šialencom ale nie je možné viesť rokovania, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza v komentári k utorkovému prejavu o stave krajiny, ktorý ruský vodca predniesol pred členmi parlamentu a ďalšími členmi vládnucej elity.

Západ sa priamo zapája do konfliktu na Ukrajine, tvrdí Peskov. Kritizuje dodávky zbraní
TASR/AP

"Svet, ktorý sa bál toho, čo povie Putin deň po historickej návšteve amerického prezidenta Joeho Bidena v Kyjeve, si môže s uľahčením oddýchnuť. Kremeľský vojvodca nepovedal prakticky nič nové, čo by sme nepočuli prinajmenšom niekoľko rokov a najmä posledný rok. Predovšetkým sa neodhodlal k vyhlásenie totálnej vojny, na úplné prestavenie štátu na vojnovú koľaj a na veľkú mobilizáciu vojakov," uviedol komentátor.

Pri pohľade na Putinov prejav z varšavskej redakcie sa zdalo, že "človek, ktorý je úplne odtrhnutý od reality, sa pokúša vynadať svojim podriadeným, pretože tí, hoci hlasno tlieskajú, neveria až tak veľa cieľom, ktoré ohlásil pri útoku na Ukrajinu. Strašil, že sú takí, ktorí radšej žijú a platia dane v cudzine ako vo vlasti. Tvrdil, že všetci - dokonca aj penzisti s nízkymi príjmami - musia rovnako silne podporovať vojenské úsilie Ruska. Hrozil, že sa zradcovia sa vysporiada rýchlo a rozhodne".

Proste Putin ďalej sedí v bunkri, do ktorého sa zavrel na začiatku pandémie a svoje blúznenie pokladá za skutočnosť. S niekým takým nie je možné rokovať, pretože by išlo o dohodu so šialencom, v ktorého hlave reálny svet neexistuje. Či by pokladal za problém, aby považoval akýkoľvek kus papiera so svojím podpisom za neexistujúce a vymyslel novú "špeciálnu operáciu" proti Západu, tak nepriateľskému voči Rusku? Predsa v Putinovom myslení vojna je mier, napísala Gazeta Wyborcza.

"Máme čo do činenia s čímsi podobným filmovému hororu, ale tak nepodareným a zle pripraveným, že si nedokáže získať divákov," usúdil o Putinovom vystúpení server Defence 24, podľa ktorého každý ďalší Putinov prejav má stále slabší a slabší účinok na publikum. "Putin sa stáva mimo svojej krajiny prosebníkom, ktorý musí bojovať o dodávky z Iránu či Severnej Kórey. A stal sa mladším, teda slabším partnerom voči Číne, ktorá sa stále nerozhúpala k vojenskej pomoci ruskej armáde, stretávajúc sa s nedostatkom materiálu a logistickými problémami," poznamenal.

Vladimir Putin prezentoval Rusko ako obliehanú pevnosť, ktorá je pripravená na dlhú vojnu, všíma si francúzsky denník Le Monde. Za jediný neočakávaný moment vystúpenia označil slová ruského prezidenta o pozastavení dohody Nový START ohľadom strategických jadrových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok