Putinov výklad udalostí na Ukrajine je mimo reality, hovorí Pavel. Varoval pred reakciou Číny

ta3 čtk
21.2.2023 20:21

Výklad okolností vedúcich k vojne na Ukrajine, ako o nich hovoril ruský prezident Vladimir Putin, sa veľmi líši od reality, povedal zvolený český prezident Petr Pavel. V rozhovore na stanici CNN v programe Christiane Amanpourovej tak reagoval na prejav ruského prezidenta, ktorý obvinil Západ z rozpútania vojny na Ukrajine a zo snahy zničiť Rusko.

Putinov výklad udalostí na Ukrajine je mimo reality, hovorí Pavel. Varoval pred reakciou Číny
TASR/Jaroslav Novák

"Je to príklad ruského správania a správania Putina a jeho ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Obaja používajú naratívy, ktoré sa veľmi líšia od reality. Prekrúcajú realitu, preto sa s nimi o tom tak ťažko rokuje," povedal Pavel.

Putin v utorok v tradičnom prejave pred federálnym zhromaždením uviedol, že vojnu na Ukrajine, ktorá začala takmer pred rokom vpádom ruských jednotiek, rozpútal Západ a Rusko sa ju iba silou snaží zastaviť. Uviedol tiež, že Rusko na bojisku nie je možné poraziť a poukázal na veľkosť a silu ruskej armády, čo ale spochybňujú zahraniční pozorovatelia.

"Od začiatku agresie môžeme pozorovať nedostatočný výkon ruskej armády vo všetkých aspektoch," vrátane vybavenia alebo výcviku, povedal Pavel, ktorý sa úradu ujme za dva týždne. Schopnosť Ruska poučiť sa zo svojich chýb by podľa neho Západ nemal podceňovať.

V rozhovore s Amanpourovou vyzval zvolený prezident na opatrnosť ohľadom Číny a jej návrhov na mierové riešenie konfliktu. Peking sa podľa neho môže zo súčasnej situácie poučiť pre prípad, že by sa konflikt rozhorel medzi Čínou a Západom. Čína tiež podľa neho nemá záujem o porážku Ruska, pretože Rusko je jej prirodzeným spojencom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok