Cena emisných kvót v EÚ pokorila hranicu 100 eur za tonu, stalo sa tak prvýkrát v histórii

TA3 ČTK
21.2.2023 12:56

Cena emisných kvót v Európskej únii sa v utorok prvýkrát v histórii vyšplhala na 100 eur za tonu. Informovala o tom agentúra Reuters. Dopyt po kvótach v posledných dňoch podporujú okrem iného vyhliadky na nižšiu produkciu veterných elektrární.

klimatická núdza znečistenie emisie 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Cena hlavného termínového kontraktu na emisné kvóty v utorok vystúpila až na rekordné maximum 100,70 eura za tonu, píše Reuters. Rastúca cena emisných kvót teraz podľa analytikov brzdí ďalší pokles cien energií, pretože zdražuje výrobu elektriny z fosílnych palív.

V minulom roku sa dopyt po kvótach v európskom elektrárenskom sektore zvýšil, pretože obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruska viedlo k nárastu výroby energie z uhlia. Tá vytvára dvojnásobné množstvo emisií oxidu uhličitého ako produkcia z plynu, takže vyžaduje viac emisných kvót.

Európsky systém obchodovania s emisiami ETS je hlavným nástrojom EÚ na zníženie emisií skleníkových plynov. Stanovuje limity celkového množstva skleníkových plynov, ktoré môžu vypúšťať sektory v jeho pôsobnosti, a zároveň umožňuje podnikom získať alebo zakúpiť emisné kvóty, s ktorými možno podľa potreby obchodovať. Keď sa cena kvót zvyšuje, rastie aj motivácia firiem snažiť sa obmedzovať emisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok