Predaj áut v EÚ v januári pokračoval v raste, zvýšil sa o 11 percent

TA3 ČTK
21.2.2023 09:04

Predaj nových osobných automobilov v Európskej únii sa v januári medziročne zvýšil o 11,3 percenta na 760 041 vozidiel. Nárast tak vykázal už šiesty mesiac za sebou. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) na svojich internetových stránkach. Združenie však upozornilo, že za rastom z veľkej časti stála mimoriadne nízka úroveň predaja v minulom januári.

V Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v EÚ, sa predaj minulý mesiac medziročne znížil o 2,6 percenta. Vo Francúzsku však stúpol o takmer deväť percent, v Taliansku o 19 percent a v Španielsku dokonca o viac ako polovicu, vyplýva z údajov ACEA. 

Automobilke Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen, v januári predaj v krajinách EÚ medziročne vzrástol o 13 percent na 43.919 vozidiel. Podiel tejto značky na únijnom trhu sa tak zvýšil na 5,8 percenta z 5,7 percenta pred rokom, uviedla ACEA.

V celom minulom roku súhrnný predaj nových osobných automobilov v Európskej únii klesol o 4,6 percenta na zhruba 9,3 milióna vozidiel, teda na najnižšiu úroveň od roku 1993. Hlavnou príčinou bol nedostatok súčiastok v prvom polroku, od augusta do decembra už trh vykazoval rast.

Združenie ACEA koncom januára predpovedalo, že v tomto roku sa predaj zvýši o päť percent na zhruba 9,8 milióna vozidiel. Zároveň ale varovalo pred negatívnymi dôsledkami plánovanej prísnejšej emisnej normy Euro 7, ktorá by podľa neho mohla zdražiť automobily v priemere o 2-tisíc eur a podkopať dopyt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok