Duda vo Varšave uvítal Bidena. Zdôraznili dôležitosť USA pre bezpečnosť v Európe

TA3 ČTK
21.2.2023 10:07

Návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Poľsku je dôležitým znamením záväzku Spojených štátov voči bezpečnosti v Európe. Povedal to v utorok poľský prezident Andrzej Duda na rokovaní so svojím americkým náprotivkom vo Varšave. Biden zdôraznil, že pre USA je vzťah s Poľskom zásadný.

Duda vo Varšave uvítal Bidena. Zdôraznili dôležitosť USA pre bezpečnosť v Európe
TASR/AP

"Vaša návšteva je dôležitým prejavom bezpečnosti, znamením zodpovednosti za bezpečnosť sveta a Európy. Amerika dokáže udržať svetový poriadok," povedal podľa agentúry Reuters Duda Bidenovi na dvojstrannom stretnutí. Dodal, že si želá ešte väčšiu spoluprácu medzi Európou a USA v bezpečnostných a hospodárskych záležitostiach.

Biden rokovaním s Dudom zahájil oficiálny program svojej dvojdňovej návštevy Poľska. Podvečer má vystúpiť s prejavom, v ktorom podľa očakávania znovu potvrdí záväzok pomôcť Ukrajine napadnutej Ruskom. Kyjev americký prezident prekvapivo navštívil v pondelok a v ukrajinskej metropole sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Aj na dnešnom rokovaní s Dudom Biden uistil, že podpora Ukrajiny zo strany USA zostáva silná. "Ako som povedal prezidentovi Zelenskému, keď sme spolu hovorili včera v Kyjeve, môžem pravdepodobne povedať, že naša podpora Ukrajine zostáva neochvejná," povedal v utorok Biden.

V stredu má Biden vo Varšave naplánované stretnutie s predstaviteľmi štátov takzvanej bukureštskej deviatky (B9).

Poľský prezident zdôraznil, že Poľsko je v bezpečí vďaka prítomnosti amerických ozbrojených síl. Vyzdvihol tiež, že pondelňajšia Bidenova návšteva Kyjeva bolo "neuveriteľné gesto". Ukázala podľa neho, že slobodný svet na Ukrajinu nezabudol. Ruský prezident Vladimir Putin sa naopak podľa Dudu rozhodol spôsobiť katastrofu a bezpečnostnú, ekonomickú a humanitárnu krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok