Politici reagujú na piate výročie vraždy novinára Kuciaka

ta3
21.2.2023 11:19

Uplynulo presne päť rokov od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezidentka Čaputová aj dočasne poverený premiér Heger (OĽANO) si uctili ich pamiatku pred pamätníkom. Politici taktiež reagujú na túto udalosť, odkazujú, že niečo také sa už nemôže zopakovať.

Politici reagujú na piate výročie vraždy novinára Kuciaka
TASR/Jaroslav Novák

Odkaz Jána a Martiny nesie nádej a silu

Dnes si pripomíname obrovskú tragédiu, vraždu dvoch nevinných mladých ľudí, ktorí mali celý život pred sebou. Je to obrovská rana pre našu krajinu, pre naše dejiny a pre nás všetkých, uviedol poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vo videu.

"Pred piatimi rokmi sme sa spoločne spojili. Sila celej spoločnosti sa ukázala a tí, ktorí niesli politickú zodpovednosť, museli odísť z vlády. Dnes opäť stojíme pred otázkou, ako a kam bude smerovať naša krajina. A ja verím, že práve odkaz Jána a Martiny nesie nádej a silu. Nádej, že sa ako spoločnosť opäť spojíme. Silu, že budeme spoločne pokračovať v zápase. Za to lepšie v nás, za lepšiu krajinu. Hľadajme to, čo nás spája, pri troche dobrej vôle spoločne dokážeme zabrániť návratu normalizátorov. Nesmieme sa vzdať a nechať si ukradnúť budúcnosť," doplnil Šeliga.

 

Demokracia nemôže prežiť bez médií

Chceli žiť v slušnom a spravodlivom štáte, ktorý nezneužíva svoju moc a dbá na dodržiavanie pravidiel. Zomreli však rukami tých, ktorí si takéto hodnoty nielenže nectia, ale ešte ich aj vedome ničia a dokonca vraždia nositeľov takýchto cností. Odpoveďou boli plné námestia volajúce po zmene, návrate slušnosti a spravodlivosti, uviedol šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer pri spomienke na vraždu, ktorá Slovensku nastavila zrkadlo.

 "Ak nechceme dopustiť, aby sa podobná tragédia zopakovala, nesmieme sa len mlčky prizerať, keď novinárky a novinári odhaľujúci korupciu a prešľapy mocných čelia nenávisti, hrozbám či spochybňovaniu ich integrity," dodal minister Káčer s tým, že bez silných, slobodných a nezávislých médií, ktoré pátrajú po pravde, demokracia nemôže prežiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok