Politici reagujú na piate výročie vraždy novinára Kuciaka

ta3
21.2.2023 11:19

Uplynulo presne päť rokov od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezidentka Čaputová aj dočasne poverený premiér Heger (OĽANO) si uctili ich pamiatku pred pamätníkom. Politici taktiež reagujú na túto udalosť, odkazujú, že niečo také sa už nemôže zopakovať.

Politici reagujú na piate výročie vraždy novinára Kuciaka
TASR/Jaroslav Novák

Mafiánsky štát sa nesmie vrátiť

Vražda Jána a Martiny bola obrovským šokom. Nikto nepredpokladal, že systém "našich ľudí" a beztrestnosti zločincov, ktorý tu nastavil Fico a Pellegrini, môže zájsť až tak ďaleko. Štát za Smeru fungoval ako mafiánsky klan, polícia pracovala na objednávku oligarchov a sledovala slušných ľudí, uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

"Odporná vražda Jána a Marty otriasla krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť. Za našej vlády sa podarilo zlomiť systém mafianizácie krajiny, začali sa vyšetrovať nedotknuteľní ľudia, ako aj korupčné praktiky a mafia v polícii. No spôsoby, aké pred vraždou Jána a Martiny zaviedol Smer s Ficom a Pelllegrinim, sa veľmi ľahko môžu vrátiť," vyjadrila sa. 

"Po piatich rokoch od ich vraždy stojí Slovensko opäť na križovatke. Je našou povinnosťou spojiť sily a nedovoliť návrat politikov, ktorí 12 rokov rozkrádali Slovensko a budovali tu mafiánsky štát. Iba tak má naša krajina nádej na spravodlivú budúcnosť," doplnila Remišová.

Novinárov musia chrániť

Strana SaS považuje za svoju povinnosť zabrániť tomu, aby sme ešte niekedy dovolili korupcii spáchať taký ohavný skutok, ako bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, uvádza sa v tlačovej správe.

"Vražda Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko zlomom, ktorý sa nikdy nemal stať. Nemalo to zájsť tak ďaleko, že až smrťou dvoch mladých ľudí sa Slovensko dostalo zo zovretia smeráckych vlád. Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať,"
uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa strany SaS sa vražda Jána a Martiny stala symbolom arogancie moci, ktorá sa nezastavila pred ničím. "Vražda Kuciaka a Kušnírovej s cieľom zastaviť pravdu bola čiernym dňom slovenskej histórie. Ani päť rokov po tomto odpornom čine sa Slovensko nedokázalo spamätať, aj keď to postupne viedlo k odkrývaniu prepojení medzi vládou, oligarchami, podnikateľmi, vyšetrovateľmi či súdnou mocou. Je zahanbujúce, že ich rodiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti, keďže objednávatelia stále neboli potrestaní," uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Útoky na novinárov však doteraz neprestali. "Sme svedkami opakovaných útokov niektorých politikov a politických strán na novinárov. Spochybňujú ich prácu, urážajú ich a zastrašujú. Toto je neprijateľné a neakceptovateľné. Strana SaS považuje novinársku prácu za kľúčovú súčasť demokracie. Novinárov musíme chrániť, aby sa pri šírení pravdy cítili bezpečne a slobodne. Zásah do novinárskej práce je koncom slobody a začiatkom cenzúry," uzavrel poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok