Vojna na Ukrajine naďalej znižuje výkon svetovej ekonomiky, vlani ju stála vyše 1,6 bilióna dolárov

TA3 ČTK
21.2.2023 09:30

Vojna na Ukrajine v minulom roku stála svetovú ekonomiku viac ako 1,6 bilióna dolárov. Informoval o tom v utorok denník Rheinische Post s odvolaním sa na štúdiu nemeckého hospodárskeho inštitútu IW. Vojna na Ukrajine viedla k výraznému rastu cien energie a potravín aj k výpadkom v dodávateľských reťazcoch.

Vojna na Ukrajine naďalej znižuje výkon svetovej ekonomiky, vlani ju stála vyše 1,6 bilióna dolárov
TASR/AP

"Podľa odhadu IW bol výkon svetovej ekonomiky v minulom roku o výrazne viac ako 1600 miliárd dolárov nižší, než by bol bez ruskej invázie na Ukrajinu," cituje denník autora štúdie Michalea Grömlinga. V tomto roku by podľa štúdie mohla vojna na Ukrajine znížiť výkon svetovej ekonomiky o ďalší zhruba bilión dolárov.

Rast svetovej ekonomiky vlani podľa januárovej správy Medzinárodného menového fondu (MMF) spomalil na 3,4 percenta zo 6,2 percenta v predchádzajúcom roku. Tento rok očakáva MMF ďalšie spomalenie rastu, a to na 2,9 percenta. 

Fond však výhľad pre tento rok zlepšil oproti svojej októbrovej prognóze, v ktorej tohtoročný rast odhadoval na 2,7 percenta. Odhad rastu svetovej ekonomiky na budúci rok ale MMF naopak mierne zhoršil, a to na 3,1 percenta z predtým predpovedaných 3,2 percenta.

Podľa MMF budú tohtoročný rast svetovej ekonomiky okrem negatívnych dopadov vojny na Ukrajine naďalej brzdiť aj snahy centrálnych bánk o obmedzenie inflácie. Popredné svetové centrálne banky teraz v reakcii na vzostup inflácie zvyšujú svoje úrokové sadzby, čo podkopáva hospodársku aktivitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok