Konflikt na Ukrajine sa vymyká spod kontroly, uviedol Peking. Vyzval krajiny, aby neprilievali olej do ohňa

TA3 TASR
21.2.2023 06:56

Peking je hlboko znepokojený konfliktom na Ukrajine, ktorý sa zintenzívňuje a vymyká sa spod kontroly. V utorok to v rámci príhovoru o globálnej bezpečnosti uviedol čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang.

Konflikt na Ukrajine sa vymyká spod kontroly, uviedol Peking. Vyzval krajiny, aby neprilievali olej do ohňa
TASR/AP

"Peking bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a podporovať tak dialóg, hľadať riešenia problémov všetkých strán a snažiť sa o globálnu bezpečnosť," uviedol minister. V súvislosti s blížiacim sa prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu Čchin Kang prisľúbil, že Čína sa bude aj naďalej usilovať o podporu mierových rokovaní. 

Ostatné krajiny však vyzval, aby čo najskôr "prestali prilievať olej do ohňa a zvaľovať vinu na Čínu". Reagoval tak na vyhlásenie Washingtonu, podľa ktorého Peking zvažuje dodávku zbraní pre Rusko. Šéf čínskeho rezortu diplomacie zároveň prisľúbil že už v priebehu tohto týždňa predloží návrh zameraný na nájdenie "politického riešenia krízy na Ukrajine".

Čchin Kang sa vyjadril aj k Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "prestalo vytvárať rozruch" a pokrikovať heslá ako "Dnes Ukrajina, zajtra Taiwan".

Vládnu obavy, že Čína prehlbuje vzťahy s Ruskom aj napriek vojne na Ukrajine, pripomína AFP. Vysokopostavený čínsky diplomat Wang I však tvrdí, že Peking hrá konštruktívnu rolu a stojí pevne na strane dialógu.

Anketa

Zapojí sa podľa vás Čína výraznejšie do konfliktu na Ukrajine?

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 302
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok