Moskva varuje Moldavsko, aby bolo opatrné. Skĺzava do protiruskej hystérie, povedal Peskov

ta3 tasr
20.2.2023 18:38

Kremeľ v pondelok obvinil Moldavsko z "protiruskej hystérie". Stalo sa tak po tom, čo moldavský premiér Dorin Recean minulý týždeň vyzval na demilitarizáciu odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informuje agentúra AFP.

Moskva
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Moldavsko skĺzava do protiruskej hystérie," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ako uviedol, "chýbajúci konštruktívny dialóg poškodzuje samotné Moldavsko". Peskov dodal, že vzťahy Moskvy s Kišiňovom sú "napäté" a Moldavsko varoval, aby bolo vo svojich vyhláseniach "veľmi, veľmi opatrné".

Šéf moldavskej prozápadnej vlády Recean uviedol, že jeho krajina by mala "pokračovať v úsilí, aby sa ruské jednotky stiahli" z Podnesterska. Ako povedal v parlamente, táto oblasť "musí byť demilitarizovaná".

Podnestersko, ktoré zaberá asi 17 percent moldavského územia na hranici s Ukrajinou, v roku 1992 vyhlásilo nezávislosť, ktorú neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. V tomto regióne sa nachádza približne 1500 ruských vojakov, ktorí sú oficiálne označovaní ako mierové jednotky.

Moldavsko 2,6 milióna obyvateľov leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije tam početná ruská menšina. V posledných rokoch sa krajina orientuje prozápadne, čo Moskva kritizuje. Napätie ešte viac vzrástlo po ruskej invázii na Ukrajinu. Kremeľ totiž čelí opakovaným obvineniam, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok