34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo obavy z účasti Rusov a Bielorusov na Olympiáde 2024

ta3 tasr
20.2.2023 22:55

Dovedna 34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo v pondelok "znepokojenie" nad návrhom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) umožniť ruským a bieloruským športovcom súťažiť na OH 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Informujú stanice Sky News a CNN.

Spoločné vyhlásenie podpísali podľa CNN ministri športu a kultúry 34 krajín vrátane USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, ale napríklad aj Slovenska, Rakúska, Česka či Poľska.

MOV ešte v januári oznámil, že hľadá spôsob, ako by športovcom z Ruska a Bieloruska, ktorí nepodporili ruskú inváziu na Ukrajinu, bolo umožnené súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Odvolal sa pritom aj na vyjadrenia ľudskoprávnych expertov z OSN, podľa ktorých by udelenie zákazu štartu športovcom na základe ich národnosti predstavovalo diskrimináciu.

Ukrajina sa proti takémuto návrhu ohradila a pohrozila bojkotom hier, k čomu vyzvala aj ostatné členské krajiny MOV.

Dovedna 34 krajín sveta teraz MOV vyzvalo, aby objasnil, čo znamená zmienená "neutralita", akú majú mať na hrách ruskí a bieloruskí športovci.

Uviedli pritom, že sa neobjasnia základné otázky a podrobnosti takéhoto modelu, nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnilo súťažiť. Obavy vyjadrili najmä z prepojení, aké existujú medzi športovcami, štátom a armádou.

"Máme vážne obavy o to, nakoľko je možné, aby ruskí a bieloruskí olympijskí športovci súťažili ako 'neutrálni'... keď sú priamo financovaní a podporovaní svojimi štátmi," uviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok