Prokuratúra zmiernila Alecovi Baldwinovi obžalobu, hrozí mu už len 18 mesiacov

ta3 čtk
20.2.2023 20:20

Prokuratúra v americkom štáte Nové Mexiko zmiernila obžalobu, ktorej čelí herec Alec Baldwin v súvislosti so zastrelením kameramanky pri nakrúcaní v októbri 2021. Teraz mu v prípade odsúdenia hrozí maximálne 18 mesiacov väzenia, zatiaľ čo s pôvodnou obžalobou sa spájal minimálne päťročný trest.

Prokuratúra zmiernila Alecovi Baldwinovi obžalobu, hrozí mu už len 18 mesiacov
TASR/AP

Baldwin bol v januári obžalovaný z neúmyselného zabitia spoločne s Hannah Gutierrezovou-Reedovou, ktorá na produkciu westernu Rust pripravovala zbrane. Dvojica je stíhaná za incident, pri ktorom Baldwin vypálil ostrý náboj, hoci sa na natáčanie mali používať iba náboje slepé. Guľka vtedy zasiahla 42-ročnú Halynu Hutchinsovú, ktorá v nemocnici podľahla zraneniam.

Prokurátori v obžalobe uviedli, že Baldwin aj Gutierrezová-Reedová nedodržiavali bezpečnostné štandardy, a do svojej obžaloby pôvodne zahrnuli prvok, ktorý výrazne navýšil možnú trestnú sadzbu. V piatok však obžalobu upravili po tom, čo Baldwinovi právnici prišli s námietkou, že sprísnené obvinenie vychádzalo zo štátneho predpisu schváleného až po smrteľnom incidente, ktorý sa odohral na ranči Bonanza Creek pri meste Santa Fe.

Hovorkyňa prokuratúry uviedla, že obžaloba vypustila uvedený prvok v snahe vyhnúť sa ďalším "rušivým krokom v podaní pána Baldwina a jeho právnikov". Podľa NYT sa upravená obžaloba týka aj Gutierrezovej-Reedovej.

Obhajcovia oboch obžalovaných trvajú na nevine svojich klientov. Baldwin tvrdí, že keď v osudný deň dostal do ruky zbraň, bolo mu povedané, že nie je nebezpečná. V rozhovore na konci roka 2021 uviedol, že sa za smrť Hutchinsovej necíti zodpovedný, rodina kameramanky však o niekoľko týždňov neskôr ho aj producentov filmu Rust zažalovala. Dve strany vlani na jeseň dospeli k dohode o stiahnutí žaloby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok