Rusko smeruje k porážke, malo by platiť reparácie, povedal Navalnyj o vojne na Ukrajine

ta3 tasr
20.2.2023 17:44

Väznený ruský opozičník Alexej Navalnyj v dnešnom vyhlásení dôrazne odsúdil inváziu svojej krajiny na Ukrajinu. Označil ju za nevyprovokovanú agresívnu vojnu, ktorá Rusko uvrhla na dno. Moskva podľa neho smeruje k nevyhnutnej porážke, po ktorej by mali nasledovať reparácie Ukrajine, návrat k hraniciam z roku 1991 a zmena politického systému v Rusku.

Alexej Navaľnyj 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Navalnyj v predvečer prvého výročia invázie uviedol, že "nespravodlivú agresívnu vojnu proti Ukrajine" začal ruský prezident Vladimír Putin pod smiešnymi zámienkami, s cieľom udržať sa pri moci a zapísať sa do dejín ako "dobyvateľ" a "zberateľ krajín". "Konečná vojenská porážka môže byť odložená za cenu životov ďalších státisícov mobilizovaných vojakov, ale je všeobecne nevyhnutná," myslí si.

"Rusko musí nechať Ukrajinu na izbe a umožniť jej, aby sa rozvíjala tak, ako chcú jej obyvatelia. Zastaviť agresiu, ukončiť vojnu a stiahnuť všetky svoje vojská z Ukrajiny," uviedol Navalnyj. Ukrajinu by malo podľa Navalného Rusko uznať v hraniciach z roku 1991, teda vrátane anektovaného polostrova Krym a teraz okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Vyzval tiež, aby Rusko po dosiahnutí prímeria a zrušení západných sankcií začalo Ukrajine platiť reparácie za spôsobené škody, na ktoré by získavalo prostriedky z predaja ropy a zemného plynu. V spolupráci s medzinárodnými inštitúciami by mali byť tiež vyšetrené vojnové zločiny, ktorých sa podľa Navalného Rusko na Ukrajine dopustilo.

"Narazili sme na dno a aby sme sa znova vynorili, musíme sa od neho odraziť. Bolo by to eticky správne, racionálne aj výhodné," napísal opozičník. "Musíme odstrániť Putinov režim a jeho diktatúru. Ideálne prostredníctvom všeobecných slobodných volieb a zvolania ústavodarného zhromaždenia," dodal s tým, že Rusko by sa malo vydať "európskou cestou" rozvoja.

Štyridsaťšesťročný Navalnyj bol vlani v marci odsúdený na deväťročný trest za pohŕdanie súdom a za údajnú krádež peňazí, ktoré zhromaždil na svoju prezidentskú kampaň. Ešte predtým mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku, keď sa vzhľadom na hospitalizáciu v Nemecku nedostavoval na povinné kontroly. Opozičný vodca tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované s cieľom udržať najhlasnejšieho kritika Kremľa za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok