ROZHOVOR: Doplácame na Ficovo šírenie dezinformácií a hlúpostí, tvrdí minister Káčer

24.2.2023 00:00

Po roku od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu slovenského ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera prekvapili odhodlanosť a vlastenectvo Ukrajincov, ale aj neefektívnosť a amatérstvo ruskej armády. V rozhovore pre ta3 šéf slovenskej diplomacie taktiež povedal, dokedy si myslí, že by mohla vojna na Ukrajine trvať.

ROZHOVOR: Doplácame na Ficovo šírenie dezinformácií a hlúpostí, tvrdí minister Káčer
ta3

Jednoduchá cesta k mieru

Tomu úplne rozumiem. Ale skôr sa pýtam na to, že keď na Ukrajinu spojenci posielajú tanky, či ich bude mať kto obsluhovať? Aj Ukrajina má značné straty, aj keď presné počty nepoznáme. Jedna aj druhá strana ich budú vykresľovať úplne inak, čo je úplne pochopiteľné. 

Ja si myslím, že ich bude mať kto obsluhovať. Ukrajina je schopná pokračovať v boji takýmto spôsobom, keď my vydržíme pomáhať technicky. Zaznievajú hlasy, že by sme mali prestať dodávať zbrane na Ukrajinu, lebo tým len predlžujeme vojnu. Trochu sa na tom smejem, aj keď je to smiech cez slzy. Áno, treba na Ukrajinu prestať dodávať zbrane, lenže najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko. A dodáva ich aj s vojakmi, ktorí zabíjajú nevinných civilistov. Takže v tomto súhlasím. Mier je veľmi jednoduchý, len prestaňme dodávať zbrane na Ukrajinu. Keď ich prestane dodávať aj Rusko a stiahne sa, na druhý deň nebude mať nikto dôvod dodať nič.

Máte pravdu, je to veľmi jednoduchá interpretácia. Keby sa Rusko stiahlo, tak sa vojna môže skončiť zajtra. To sa ale nedeje a zrejme sa to tak rýchlo ani neudeje. Rátate s tým, že tento konflikt potrvá ešte mesiace a možno aj dlhšie? 

Nemám krištáľovú guľu, aby som vedel toto predvídať. A myslím si, že keď sa pozrieme spätne do histórie, takmer všetci, ktorí sa snažili predvídať aký bude Hitler, sa mýlili. Winston Churchill bol jeden z tých, ktorý upozorňovali na nebezpečenstvo Hitlera už okolo roku 1933. Všetci ho zahriakli, že si vymýšľa, že nie je dostatok dôkazov a že nezaútočí. Keď potom zaútočil, urobil anšlus, rozbil Československo, prevzal Sudety, vytvoril bábkový Slovenský štát, hovorili, že to je koniec vojny. No a videli sme päťročný konflikt s miliónmi mŕtvych ľudí. Robiť predpovede by teda bolo veľmi nezodpovedné.

Moja konzervatívna opatrná odpoveď je, že tento konflikt bude v nejakej intenzite pokračovať ešte v priebehu tohto roka. Myslím si, že tento rok uvidíme zlom. Možno bude pokračovať budúci rok. My v podpore chceme vydržať. Táto vláda určite vydrží. Dúfam, že nová vláda po voľbách bude pokračovať v podpore Ukrajiny. Keby sa tak nestalo, dostali by sme sa do pozície "EÚ 27 mínus dva". Boli by sme absolútne osamotení. Všetci ostatní podporujú Ukrajinu. Dostali by sme sa do veľmi zlej zahraničnopolitickej a bezpečnostnej situácie. V Ukrajine by sme stratili priateľa. Keď som tam bol v decembri s dvomi ministrami, z takej vďačnosti, ktorú nám dávali, som bol až dojatý. Bol by absolútny hriech to stratiť. Myslím, že by sme si strieľali do nohy a oslabili vlastnú bezpečnosť a budúcnosť.

Ukrajina sa snaží dobyť späť územia, ktoré jej zobrali. Bude sa podľa vás usilovať dobyť späť aj Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014? Je reálne, že sa jej to podarí?

Neviem to predvídať. Ale musím povedať, že nikto iný ako Slováci a Česi by to nemali chápať lepšie, že to musia byť Ukrajinci, ktorí povedia, ako si chcú späť nastoliť svoju suverenitu a integritu. Tak, ako nám zobrali naše územia a po druhej svetovej vojne nám boli vrátené, tak to musí povedať aj Ukrajina. Oni musia povedať, čo je pre nich prijateľné riešenie. My to nemôžeme povedať za nich a poza ich chrbát.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok