ROZHOVOR: Doplácame na Ficovo šírenie dezinformácií a hlúpostí, tvrdí minister Káčer

ta3
24.2.2023 00:00

Po roku od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu slovenského ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera prekvapili odhodlanosť a vlastenectvo Ukrajincov, ale aj neefektívnosť a amatérstvo ruskej armády. V rozhovore pre ta3 šéf slovenskej diplomacie taktiež povedal, dokedy si myslí, že by mohla vojna na Ukrajine trvať.

ROZHOVOR: Doplácame na Ficovo šírenie dezinformácií a hlúpostí, tvrdí minister Káčer
ta3

Je zaujímavé povedať, že keď je niekto "národniar", nemusí to znamenať, že je proputinovský.

Tohto by som sa chcel chytiť, to je podľa mňa absolútne kľúčové. Nám často hovoria, že robíme proukrajinskú politiku. Ale my ju nerobíme. Robíme proslovenskú politiku, ja som minister zahraničných vecí Slovenskej republiky a bol som veľvyslanec Slovenskej republiky. Vždy som zastával slovenskú politiku v tom, že hľadáme partnerov, ktorí sú na našej strane a s ktorými sme silnejší. S Ruskom nie sme na ich strane, nie sme silnejší. To, čo robí Rusko na Ukrajine, spochybňuje princípy, na ktorých je postavená aj naša vlastná suverenita a bezpečnosť aj teritoriálna integrita. To, čo robíme vo vzťahu k Ukrajine, je v prvom rade veľmi pragmatický a veľmi jasný proslovenský postoj.

Odhodlanosť Ukrajincov a ruská neefektívnosť

Je to rok, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu. S odstupom 12 mesiacov, ako si obe strany v tomto konflikte počínajú? 

Musím povedať, že som prekvapený niekoľkými vecami. Očakával som, že Rusko konflikt vyvolá, tým prekvapený nie som. Prekvapený som bol, akým spôsobom ho vyvolalo a akým spôsobom reagovali hráči, ktorí sú v tomto zapojení. V prvom rade ma prekvapili odhodlanosť, patriotizmus a vlastenectvo Ukrajincov a ich pripravenosť na tento konflikt. Ukrajinci nechodia na úrady a nenosia papiere, že odmietajú bojovať za svoju krajinu. Sú to ľudia, ktorí sa postavili za svoju vlasť, zástavu a suverenitu. Bojujú s hrdinstvom, nasadením a často som dojatý, keď vidím zábery z Ukrajiny. To obdivujem, to ma prekvapilo, tá úroveň profesionality aj vlastenectva a nasadenia.

Druhá vec, ktorá ma pozitívne prekvapila, bola, ako sme sa dokázali na európskej úrovni zjednotiť a podporovať Ukrajinu. Táto druhá vec by ale nebola bývala možná, keby Ukrajina nebola tak efektívna a vlastenecká. Čo ma negatívne prekvapilo a čo som ozaj nečakal, je úroveň ruského barbarstva. Myslel som si, že takéto niečo nie sú schopní voči vlastným bratom robiť. A zároveň aj ich neefektívnosť a amatérstvo.

V čom spočíva tá neefektívnosť? Ruska sme sa naozaj obávali. Pred inváziou sme sa rozprávali, že Rusko má naozaj veľkú armádu a že Ukrajina bude odolávať maximálne tri dni. 

Presne to som mal namysli. Všetka tá propaganda vykresľovala ruskú Potemkinovu dedinu tradičným spôsobom – len nenahnevajme Rusov, lebo oni nás zrovnajú so zemou tak rýchlo, že ani nestihneme mrknúť okom. Videli sme všetky tie vojenské prehliadky, kde predstavovali techniku 21. storočia. Dnes sa ukázalo, že Rusko bojuje chaoticky, že má nevycvičené vojsko, že má zastaralé zbrane. Nedokáže elementárne veci proti krajine, ktorá je niekoľkonásobne menšia v stavoch ozbrojených síl a vybavenia.

V Rusku ale nedošlo k úplnej mobilizácii. Je niečo takéto reálne a mohlo by to zmeniť priebeh vojny? 

Nemyslím si, že priebeh vojny vie niečo konvenčnými silami dramatickým spôsobom zvrátiť, to si neviem predstaviť.

Žetóny v rukáve

Môže byť aj nejaký nekonvenčný spôsob? 

Rusko je stály člen Bezpečnostnej rady OSN. To znamená, že efektívne blokuje mechanizmy OSN, ktoré by vedeli prijať prípadné vojenské opatrenia voči Ukrajine. Je absolútne legitímne, že Ukrajina sa bráni a Rusko porušuje základné princípy Bezpečnostnej rady OSN. Keby Rusko nebolo stálym členom a jadrovou krajinou, Rada by už dávno autorizovala medzinárodnú vojenskú operáciu na ochranu Ukrajiny. Nie proti Rusku, ale na ochranu Ukrajiny. Z týchto dôvodov to nie je možné. Čo ešte Rusko dokáže vytiahnuť, akého žolíka, to neviem. Môže ísť cestou mobilizácie, môže zapojiť viac techniky, viac letectva. Určite má nejaké žetóny v rukáve. Ale vidíme, že Ukrajina je absolútne odhodlaná, je efektívna, je zomknutá a bráni sa.

Čo sa týka odhodlania, tam určite niet pochýb. Ale určite komunikujete s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom a možno aj inými ukrajinskými politikmi. Má Ukrajina ešte dostatok vojakov? Spomínali ste, že ľudia sa hlásia, chcú sa zapojiť, ale dokedy to vydržia? 

Ministri zahraničných vecí by mali mať v pondelok 20. februára (rozhovor bol prednahratý vo štvrtok 16. februára, pozn. red.) spoločný obed aj s pánom Kulebom. Som zvedavý, aké sú jeho bezprostredné informácie. Zdá sa, že Ukrajina je odhodlaná a je schopná ďalej bojovať. My sa snažíme pomáhať bilaterálne aj cez mechanizmy EÚ. Bilaterálne poskytujeme množstvo humanitárnej pomoci, a to cez štátnu pomoc aj cez zbierky občanov. Máme Európsky mierový nástroj, to je inštrument, cez ktorý sa kompenzujú náklady, ktoré majú tieto krajiny. Napríklad Slovensko má minimálne 50 percent vojenskej pomoci refundovanej z tohto spoločného fondu. A poskytujeme aj nezanedbateľnú finančnú pomoc.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok