Nezávislosť a sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska, vyhlásil Káčer v Bruseli

ta3 tasr
20.2.2023 15:55

Nezávislosť a sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska, vyhlásil na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. Podľa neho nemožno dopustiť, aby sa v 21. storočí menili hranice silou. Informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Káčer reagoval na výzvu Matoviča a  Gyimesiho: Nebudem sa ospravedlňovať
TASR/Jaroslav Novák

Ako zdôraznil Káčer, Rusku treba ukázať, že "agresiou a porušovaním medzinárodného práva a Charty OSN si svoje imperiálne ambície nenaplní".

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa zhodli, že pomoc Ukrajine, najmä prostredníctvom dodávok vojenskej techniky, zostáva kľúčovou pri obrane pred ruskou agresiou. V nadväznosti na štatút kandidátskej krajiny, ktorý Ukrajine Únia udelila v júni minulého roka, európski partneri opätovne podporili európsku víziu Ukrajiny.

"Ukrajina má do Európskej únie otvorené dvere a v jej integračnom procese jej budeme aj naďalej vytrvalo pomáhať," uviedol Káčer.

Účastníci rokovania vyjadrili tiež plnú podporu Moldavsku v jeho medzinárodne uznaných hraniciach a prisľúbili praktickú pomoc pri znižovaní jeho energetickej závislosti od Ruska, zmierňovaní sociálno-ekonomických problémov a reformnom či integračnom procese.

Diskusii ministrov zahraničných vecí krajín EÚ so šéfom diplomacie Moldavska Nicom Popescom dominoval vývoj v Moldavsku po minulotýždňovej zmene vlády, informácie o ruských snahách destabilizovať krajinu, dopady ruskej vojny proti Ukrajine a integračné ambície Moldavska, informoval komunikačný odbor slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Na schôdzku do Bruselu prišiel aj ruský opozičný aktivista a bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý hovoril o stave občianskej spoločnosti v Rusku. Rada EÚ vyjadrila solidaritu s prenasledovanými ruskými ľudskoprávnymi aktivistami v Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok