Pavel: Na Ukrajine treba počítať aj s variantmi, ktoré nie sú veľmi pozitívne. Je dobré byť pripravený

ta3 tasr
20.2.2023 14:50

Podľa zvoleného českého prezidenta Petra Pavla je potrebné vo vývoji vojny na Ukrajine počítať aj s variantmi, ktoré nie sú pozitívne. Zopakoval tak v pondelok svoj výrok zo soboty na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Pavel: Na Ukrajine treba počítať aj s variantmi, ktoré nie sú veľmi pozitívne. Je dobré byť pripravený
TASR/Jaroslav Novák

Podľa Petra Pavla to však neznamená, že Západ by vopred vnímal možnosť "nie úplného víťazstva", je však dobré byť na to pripravený. "Ako hovorí staré príslovie - kto je pripravený, nie je zaskočený - a my by sme sa rozhodne nemali nechať zaskočiť," dodal.

Jeho slová v Mníchove o pripravenosti na horšie varianty sa nepáčili ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi. Je dôležité v Ukrajinu veriť a nie ju pripravovať na horšie scenáre. "Pred rokom tu v Mníchove veľmi málo ľudí verilo, že vôbec prežijeme," povedal Kuleba.

Pavel svoj postoj vysvetľoval tým, že dáva prednosť realistickému pohľadu a analýzam založeným na faktoch. "Je určite dobré, keď budeme všetci chcieť dosiahnuť to najlepšie," povedal. Za najlepší variant sa považuje porážka ruskej armády na Ukrajine, jej stiahnutie sa z ukrajinského územia, obnovenie územnej  celistvosti a plnej suverenitu Ukrajiny. "Upozornil som na to, že nežijeme v ideálnom svete," vysvetlil Pavel.

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii absolvoval zvolený český prezident osem bilaterálnych rokovaní. Stretol sa napríklad s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či poľským prezidentom Andrzejom Dudom a mal ďalších desať neformálnych stretnutí. Podľa svojich slov tým chcel ukázať, že Česko sa na prezidentskej úrovni vracia k aktívnej zahraničnej politike. O všetky stretnutia žiadala podľa Pavla vždy druhá strana. Záujem bol veľký aj napriek upozorneniu, že ešte nie je oficiálne vo funkcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok