Merkelová naletela dvojici Rusov. Vydávali sa za Porošenka, bývalého prezidenta Ukrajiny

ta3 čtk
20.2.2023 14:17

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová naletela dvojici ruských vtipkárov, ktorí sa v telefonickom rozhovore s ňou vydávali za bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Časti z rozhovoru dvojice nazývajúcej sa Vovan a Lexus, ktorá má za sebou už viacero podobných kúskov, zverejnila na internete. Merkelová im ale podľa agentúry DPA nič zvláštne nevyzradila. Na niektoré otázky, napríklad o svojom dôchodku, odmietla odpovedať úplne.

Merkelová naletela dvojici Rusov. Vydávali sa za Porošenka, bývalého prezidenta Ukrajiny
TASR/AP

"Môžem potvrdiť telefonát s volajúcim, ktorý sa vydával za bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka," uviedla hovorkyňa Merkelovej, podľa ktorej sa telefonát uskutočnil 12. januára.

"Haló. Je tam Petro Porošenko?" pýta sa bývalá dlhoročná kancelárka svojho partnera na začiatku telefonátu. Potom s ním rozoberá vojnu na Ukrajine a hovorí o súdržnosti Západu pri podpore Ruskom napadnutej krajiny. "Sme priatelia, chceme vám pomôcť," poznamenala napríklad.

Ku koncu rozhovoru je podľa DPA zrejmé, že Merkelovej sú niektoré otázky nepríjemné, napríklad práve o jej dôchodku, a tak na ne neodpovedá. O rozhovore a dojmoch z neho neskôr podľa svojej hovorkyne informovala nemecké ministerstvo zahraničia.

Vovan a Lexus už v minulosti napálili napríklad poľského prezidenta Andrzeja Dudu, a to dokonca dvakrát. Raz sa vo falošnom telefonáte vydávali za generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, druhýkrát za francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Obeťou ich žartov sa stal aj niekdajší britský minister zahraničia Boris Johnson alebo práve Porošenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok