Bidenovu návštevu Kyjeva držali v tajnosti. Novinárom vzali elektroniku, oblohu sledovali lietadlá

ta3 čtk
20.2.2023 13:42

Príchod amerického prezidenta Joea Bidena do Kyjeva sa do poslednej chvíle držal v tajnosti, uvádza stanica CNN. Biden odletel prezidentským špeciálom Air Force One z Andrewsovej základne pod rúškom tmy v nedeľu o štvrť na päť ráno miestneho času. Novinári, ktorí s ním leteli, nemohli mať so sebou žiadne zariadenia. Biely dom dokonca zverejnil na pondelok harmonogram, podľa ktorého mal byť prezident vo Washingtone, všimol si denník The New York Times.

Bidenovu návštevu Kyjeva držali v tajnosti. Novinárom vzali elektroniku, oblohu sledovali lietadlá
TASR/AP

Vo verejnom harmonograme Bidenových aktivít návšteva Kyjeva nefigurovala a predstavitelia Bieleho domu minulý týždeň niekoľkokrát zdôraznili, že cesta hlavy štátu na Ukrajinu sa neplánuje. Naposledy sa ale americký prezident ukázal na verejnosti v sobotu večer, keď šiel vo Washingtone na večeru so svojou ženou Jill.

Biely dom potom podľa deníka The New York Times v nedeľu večer zverejnil Bidenov pondelkový harmonogram, podľa ktorého mal byť v pondelok prezident ešte vo Washingtone a až večer odletieť do Varšavy. V čase, keď Biely dom harmonogram zverejnil, bol ale Biden už vo Varšave, odkiaľ sa vlakom vydal do Kyjeva.

Bidenova cesta na Ukrajinu bola prísne utajovaná z bezpečnostných dôvodov. Súčasná návšteva na Ukrajine bola nezvyčajná v tom, že sa americký prezident vydal do vojnovej zóny, nad ktorou nemajú USA žiadnu kontrolu. Tým sa podľa CNN líšila od predchádzajúcich ciest amerických prezidentov do Iraku či do Afganistanu.

Kyjev z poľského vzdušného priestoru kvôli Bidenovej návšteve sledovali americké výzvedné lietadlá. Od dnešného rána boli hlavné ulice v Kyjeve zatvorené bez toho, aby sa obyvateľom ukrajinskej metropoly dostalo oficiálneho vysvetlenia. Ľudia počas dopoludnia zdieľali videozáznamy dlhých kolón na uliciach s obmedzenou prevádzkou.

Zelenskyj pozval Bidena na Ukrajinu približne pred rokom, keď sa pri ukrajinských hraniciach zhromažďovali ruské sily. Po ruskom vpáde na Ukrajinu americkí predstavitelia prezidentovu návštevu Ukrajiny ale opakovane vylúčili. Biden v minulosti Ukrajinu už niekoľkokrát navštívil, odkedy zastáva úrad prezidenta Spojených štátov, je to ale prvýkrát. Naposledy bol v Kyjeve ako americký viceprezident v roku 2017.

Pri jeho súčasnej ceste ho sprevádza nezvyčajne malý počet spolupracovníkov, podotkla agentúra AP. Medzi nimi je bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan, zástupkyňa personálneho šéfa Bieleho domu Len O'Malleyová Dillonová a Bidenova osobná asistentka Annie Tomasiniová. S prezidentom podľa informácií AP tiež pricestovali iba dvaja novinári.

Americký prezident v Kyjeve strávil asi päť hodín, počas ktorých avizoval ďalšiu americkú vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov dolárov. Z Kyjeva sa má Biden podľa médií vydať do Varšavy, kde zostane až do stredy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok