Šéf katedry žurnalistiky: Kuciakova vražda spojila novinárov. Tí, ktorí majú v médiách priestor, kritizujú tých, ktorí im ho dali

ta3/Denis Dufala
21.2.2023 00:00

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynulo päť rokov. Ani po rokoch nesedia objednávatelia ich vrážd za mrežami. O práci v médiách, smerovaní žurnalistiky aj verbálnych útokoch na novinárov sme sa rozprávali s vedúcim Katedry žurnalistiky na Univerzity Komenského v Bratislave Jánom Hacekom.

Šéf katedry žurnalistiky: Kuciakova vražda spojila novinárov. Tí, ktorí majú v médiách priestor, kritizujú tých, ktorí im ho dali
Ján Hacek - TASR

Máme dostatok investigatívnych novinárov na Slovensku? Je ich viac alebo menej ako pred vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice?

Tu by som skôr videl priestor na otázku, kde všade sa môžu a dokážu uplatniť investigatívni novinári? Koľko je relácií, platforiem na to, aby investigatívny novinár mohol slobodne a zodpovedne vykonávať povolanie investigatívneho novinára, a navyše, čo je veľmi dôležité, koľko z nich má krytie v prípade, že dôjde k súdnemu sporu. Dnes je freelancer-investigatívny novinár nezmyselný koncept. Skôr však silnie tendencia k tomu, aby sa mediálne, novinárske združenia a novinári prepájali, aby spolupracovali spoločne. Vidíme to najmä pri odhaľovaní medzinárodnej ekonomickej trestnej činnosti.

Myslím si, že bezprostredne po vražde Jána Kuciaka to úsilie alebo nadšenie z možností, na ktoré poukázal Ján Kuciak svojou analytickou činnosťou ukázalo, že sa aj na katedre zvýšil záujem o investigatívnu a dátovú žurnalistiku. Mnohí študenti pochopili nevyhnutnosť investigatívnej novinárčiny, najmä pokiaľ ide o kontrolu verejných financií. Nedokážem povedať či tých novinárov je viac alebo menej. Skôr by som povedal, že aj novinári, ktorí bežne nerobia investigatívnu novinárčinu sa niekedy musia, či chcú alebo nechcú, spoľahnúť na metódy, ktoré sú vlastné investigatívnej žurnalistike – v otázkach analýzy dát, spracovania dlhodobých dát a podobne.

Strážni psi

Môže sa podobný scenár ako ten Jánov a Martinin na Slovensku zopakovať?

To, že by sa podobná tragédia, akej sme boli svedkami, mohla zopakovať, si nemôžeme pripustiť. Novinári kontrolujú veci verejné a spravovanie verejných financií. Myslím si, že pri napĺňaní ich poslania by mali byť maximálne chránení. Zároveň by sa mala vyzdvihovať ich dôležitá a nezastupiteľná úloha v spoločnosti. Verím, že podobný akt agresie voči novinárom sa nebude opakovať, ale demokracia je krehká záležitosť, a vzhľadom na to si aj verejní činitelia, politici, musia uvedomiť, že akékoľvek verbálne útoky alebo neopodstatnené žaloby voči novinárom len posilňujú nedôveru voči médiám.  

Dočkáme sa podľa vášho názoru odsúdenia objednávateľov vraždy Jána a Martiny? 

Ak by som odpovedal inak ako áno, tak by som spochybňoval autority a tých, ktorí sú zodpovední za vyšetrenie a odsúdenie objednávateľov alebo objednávateľa. Čiže moja odpoveď je – áno, verím, že sa dočkáme.

Myslíte, že sa novinárska obec po vražde Jána a Martiny nejakým spôsobom zmenila?

Bezprostredne po vražde bola sympatická spolupráca medzi redakciami. Novinárska komunita sa zomkla. Bolo to výnimočné úsilie poukázať na mieru tej tragédie vtedy a na spôsoby práce Jána Kuciaka. Môžem povedať, že jeho materiály sú stále hodnotným učebným materiálom pre budúcich novinárov aj pre novinársku obec. Novinári, ktorí sa stretávali a stále stretávajú s kauzami, ktoré začal opisovať Ján Kuciak, tvrdia, že predovšetkým vďaka nemu, že poukazoval na aktérov niektorých káuz, sa podarilo niektorých páchateľov dostať pred súd. Vďaka nemu sa nielen novinárska komunita dozvedela o tom aké dôležité je analytické myslenie a úsilie pracovať investigatívne. Tieto texty sa však nerodia z večera do rána, je za tým kus práce. 

Každý investigatívny novinár, ktorý pracuje s otvorenými zdrojmi a dátami vie, aké náročné je pripraviť a zdrojovať text tak, aby bol nepriestrelný. V novinárskej obci to vidím ako veľmi silný odkaz, ktorý by sa po piatich rokoch mal presunúť od zdesenia z vraždy – tým to však nezľahčujem – ale tá pozornosť by sa mala zamerať na praktický a hodnotový odkaz, ktorý tu Ján Kuciak v podobe svojej práce nechal.  

Nech sa v redakciách objaví čo najviac podobných analytikov, dátových žurnalistov, investigatívnych novinárov, ktorí budú posúvať prácu so zdrojmi na vyššiu úroveň.

Aký odkaz nesie vražda Jána a Martiny pre spoločnosť, politikov? 

Myslím si, že tak ako politikom, tak aj celej spoločnosti, treba odkaz Jána Kuciaka – že chceme žiť v nie skorumpovanej krajine a nie unesenom štáte, neustále pripomínať. Tiež treba pripomínať dôležitú úlohu každého poctivého novinára, ktorý si váži človeka a ktorý sa denne usiluje, aby sa nám tu žilo lepšie v nie príliš príjemnom prostredí pokiaľ ide o nadávky a verbálne útoky voči novinárom.

Máte na katedre žurnalistiky rozbehnuté projekty, ktoré podporujú investigatívnych novinárov?

Máme projekty, konkrétne spomeniem ten aktuálny, kde sa zameriavame na to, čo potrebuje investigatívny novinár na Slovensku v praxi. Máme podaný grant na ministerstve, je aktuálne veľmi dobre hodnotený, a čakáme na potvrdenie financovania. Sú v ňom zahrnutí viacerí investigatívni novinári, novinári z denného spravodajstva, ktorí využívajú metódy investigatívnej žurnalistiky. Súčasťou projektu je aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Jeho cieľom je vytvoriť interaktívnu učebnicu, ktorá bude reflektovať aktuálne trendy, v slovenskej a svetovej investigatívnej žurnalistike.

Je novinárska práca na Slovensku v súčasnosti bezpečná?

Nemyslím si, že Slovensko je nebezpečná krajina pre výkon novinárskeho povolania. Domnievam sa, že pri dodržiavaní súčasnej legislatívy môžeme povedať, že sa v našej krajine dá realizovať nezávislá žurnalistika vo verejnom záujme.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok