Peter Bárdy pre ta3: Nie je bežné, že sa vyšetrí vražda novinára. Polícia dosiahla veľa

ta3
20.2.2023 20:00

V utorok 21. februára uplynie päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Šéfredaktor spravodajského portálu Aktuality.sk Peter Bárdy nechcel veriť počiatočným správam o vražde svojho kolegu a jeho snúbenice. V rozhovore pre ta3 v relácii Raňajky uviedol, že túto správu zakázal svojim kolegom vydať. Priznal, že sa správal iracionálne a do istej miery aj neprofesionálne.

Peter Bárdy pre ta3: Nie je bežné, že sa vyšetrí vražda novinára. Polícia dosiahla veľa
TASR – Jakub Kotian

Nie je vôbec bežné, že sa vyšetrí prípad vraždy novinára pre výkon práce, ktorú robí. Je mimoriadne, keď sa to stane. Už po roku sme vedeli mená obvinených a obžalovaných, pretože veľmi rýchlo prišli na to, že za tým skutkom mohli byť ľudia ako Marček, Szabó, Andruskó alebo Zsuzsová. Títo ľudia išli po pár mesiacoch do vyšetrovacej väzby a traja z nich sú právoplatne odsúdení. Poznáme meno vraha, poznáme meno človeka, ktorý ho na to miesto doviezol a plánoval s ním vraždu. Poznáme meno jedného zo sprostredkovateľov vraždy, čo je podľa mňa takisto veľký posun.

Ale snáď nikto si nemyslí, že Zoltán Andruskó, nejaký rádový podvodník a pseudopodnikateľ z Komárna, mal záujem na vražde investigatívneho novinára, ktorý s ním nemal nič dočinenia. Takže naozaj už budeme čakať len na to, či Špecializovaný trestný súd, pravdepodobne už v apríli, rozhodne o tom, že Alena Zsuzsová s Marianom Kočnerom sú tými ľuďmi, ktorí si objednali vraždu Jána Kuciaka.

Ako vnímate to, čo sa stalo so súčasnou vládou? Tá si dala za cieľ boj proti mafii a aj to, aby sa vyšetrila táto vražda. Urobila strašne veľa chýb, ale máte pocit, že z tohto pohľadu urobila kus dobrej roboty a orgány činné v trestnom konaní mali rozviazané ruky?

Je úspech, že policajný zbor, prokuratúra a súdnictvo po voľbách v roku 2020 nastúpili na inú cestu, než na ktorú sme boli zvyknutí počas vlád Smeru. A to hlavne po tom, ako sme sa dozvedeli o zasadnutiach Bödörovej skupinky, v ktorej mali byť rôzni predstavitelia bezpečnostných zložiek, a mali rozhodovať o tom, koho budú stíhať a koho nie, či vytvoria kompromitujúce materiály na niektorého z politikov, na prezidenta Kisku alebo na oponentov Roberta Fica.

Po tomto hrôzostrašnom období, keď Fico a jeho režim uniesli štát, a inštitúcie, ktoré mali slúžiť ľuďom, právu a zákonu, slúžili na politické a mocenské účely vtedajšej riadiacej politickej garnitúry, dnes orgány činné v trestnom konaní fungujú úplne inak. Fungujú na základe reálnych faktov, dôkazov, podozrení a nie na základe politických objednávok. Okrem toho, že som veľmi vďačný Petrovi Juhásovi, akým spôsobom vyšetrili ten prípad a kam to až dotiahli, rovnako gratulujem aj vedeniu polície a Úradu špeciálnej prokuratúry k tomu, že dnes má podľa mňa veľká časť verejnosti výrazne väčšiu dôveru v orgány činné v trestnom konaní.

Samozrejme, že tam je istý typ nedôvery, ale to je zvyčajne z druhej strany názorového spektra. Obdobie covidu a obrovské reputačné, profesionálne a osobnostné chyby predstaviteľov vládnej koalície spôsobili to, že sa vytvorila veľká bariéra medzi dvomi názorovými spektrami ľudí na Slovensku. Do toho tu je Robert Fico, ktorý nedovolí verejnú diskusiu postavenú na faktoch, ale verejný priestor zahltil množstvom klamstiev a konšpirácií. Čiže kým jedna časť verejnosti verí orgánom činným v trestnom konaní, druhá časť, v ktorej sú voliči pomsty a hnevu, ktorý rozosieva predovšetkým Robert Fico, tam vidí rôzne konšpirácie. Tie podľa mňa nie sú vôbec na mieste a je dobré, že po roku 2020 a po vražde z roku 2018 sa aspoň niečo v tomto štáte zmenilo smerom k lepšiemu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok