Ukrajinka žaluje Rusko a žiada vysoké odškodné. Dostala infarkt, keď utekala pred útokmi

ta3 čtk
20.2.2023 13:11

Ukrajinka, ktorá dostala infarkt, keď sa pokúšala kvôli ruským útokom odísť do bezpečnejšej časti Ukrajiny, žaluje Rusko a žiada od neho kompenzáciu vo výške 137 miliónov eur. Žena tvrdí, že zdravotné problémy u nej vyvolal stres, ktorý mala kvôli ruskému vpádu na Ukrajinu.

Ukrajinka žaluje Rusko a žiada vysoké odškodné. Dostala infarkt, keď utekala pred útokmi
TASR/AP (ilu)

Dúfa, že až súd rozhodne v jej prospech, vznikne tým precedens pre ostatných Ukrajincov, ktorých poškodila ruská agresia na Ukrajine. Napísal o tom web Rádia Slobodná Európa.

Kaderníčka Anna Kučerynová pred ruskou inváziou na Ukrajinu pracovala vo veľkom salóne krásy v centre Dnipra na juhovýchode Ukrajiny. Teraz pôsobí aj ako kaderníčka, ale už v litovskom Vilniuse. Odísť z vlasti sužovanej vojnou sa jej ale nepodarilo na prvý pokus. Keď sa prvýkrát pokúsila nastúpiť so svojou dcérou do vlaku z Dnipra do Ľvova na západnej Ukrajine, dostala infarkt a okoloidúci jej zavolali záchranku. Štyri dni strávila na ARO. Na kardiológii, kde ležala, nebolo dosť miest, pretože na ňu privážali ranených, a tak ju museli presunúť na iné oddelenie, ktoré ani svojím zameraním nezodpovedalo jej problémom.

Anna sa nakoniec rozhodla Rusko zažalovať. V žalobe uvádza, že po infarkte má chronické problémy, musí brať pravidelne lieky a nemôže sa venovať športu. Jej manžel a právnik Ihnat Kučeryn uviedol, že jej hlavnou motiváciou je vytvoriť precedens, aby sa na súd mohli obrátiť aj ďalší jednotliví Ukrajinci. "A až každý občan svoju situáciu potvrdí rozhodnutím súdu, nie je dôležité kde, v akej krajine, tak si myslím, že to môže poslúžiť ako podklad pre rozsudok počas súdu s ruskými vojnovými zločincami," povedal Kučeryn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok