Pýtali sme sa politikov: Kam sa Slovensko posunulo od vraždy Jána a Martiny?

ta3/Nicolette Ftáčková
21.2.2023 14:30

V utorok 21. februára 2023 si pripomíname smutné výročie - päť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Brutálny čin neotriasol vtedy len Slovenskom, reagovali naň aj zahraničné médiá a politici. Na to, ako sa po vražde novinára zmenilo Slovensko a kam sme sa ako spoločnosť v priebehu piatich rokov posunuli, sme sa pýtali politikov.

Pýtali sme sa politikov: Kam sa Slovensko posunulo od vraždy Jána a Martiny?
TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian, Jaroslav Novák; Koláž: Nicolette Ftáčková

Richard Raši, Hlas-SD

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rozdelila Slovensko a niektorí politici ju zneužívajú aj na mocenské ciele. Túto bezprecedentnú vraždu sa však polícii podarilo objasniť, vrahovia boli odsúdení a objednávatelia sú pred súdom. Prichádza však čas zjednotiť Slovensko, ľudí a ponúknuť im víziu za niečo, za lepší a kvalitnejší život. 

Branislav Vančo, Progresívne Slovensko

Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ma osobne hlboko zasiahla a šokovala. Na druhej strane, obrovské prostesty na námestiach po celom Slovensku nám dali nádej, že zmena je možná. Tá nádej spočívala v tom, že naša spoločná trauma spôsobená odpornou vraždou, môže pomôcť celospoločenskej aj politickej zmene. Zo Slovenska sa môže naozaj stať slušná krajina, kde funguje spravodlivosť. Žiaľ, tých päť rokov ukázalo, že to bude oveľa ťažšie, ako sme vtedy mnohí dúfali. Možno sme dnes pre to frustrovaní, nesmieme však rezignovať. Naopak, musíme sa snažiť oveľa viac a dennodenne pracovať na budovaní politickej kultúry. Sme to dlžní sebe, našim deťom, ďalším generáciám a v neposlednom rade Jánovi a Martine.

Milan Majerský, KDH

Vražda dvoch mladých nevinných ľudí pred piatimi rokmi otriasla Slovenskou republikou a všetci sme ostali v šoku. Podozrenia o previazanosti štátnej moci na organizovaný zločin, o ktorých písal Ján Kuciak, sa ukázali ako pravdivé. Tiež bolo šokujúce, kam až siahali chápadlá štátnej moci. Žiaľ, politici terajšej vládnej koalície toľko hazardovali s dôverou, ktorú dostali od občanov, až ju nakoniec premrhali. Dostali sme sa do stavu, že ľudí už netrápi bezbrehé využívanie moci, o čom písal aj Kuciak. Trápia ich viac chaos a hádky tejto vládnej koalície, ktoré máme na dennodennom poriadku.

Lucia Duriš Nicholsonová, nezaradená

Myslím si, že to bol zlomový moment. Naozaj nám to ukázalo, že kam až spoločenská a politická klíma dokáže zájsť a zmeniť krajinu. Až tak, že ľudia ako Marian Kočner si vedia objednať vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice, čo bolo dovtedy nepredstaviteľné. My sme si to tak vždy hovorili, že "oni sú snáď schopní všetkého". Je absurdné, že dokazovanie v prípade trvá tak dlho. Je to kruté v súvislosti s rodinami obetí, ktorým to jatrí rany zas a znova. Smutné však je, že my sme sa z toho nepoučili. Ako spoločnosť sa prepadávame hlbšie a hlbšie - a áno - z veľkej časti za to môže to, čo sa deje na politickej scéne. Už to dosiahlo vulgárne rozmery.

Anketa

Podarilo sa podľa vás dosiahnuť slušné Slovensko, po ktorom ľudia pred piatimi rokmi volali na námestiach?

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 148
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok