Pýtali sme sa politikov: Kam sa Slovensko posunulo od vraždy Jána a Martiny?

ta3/Nicolette Ftáčková
21.2.2023 14:30

V utorok 21. februára 2023 si pripomíname smutné výročie - päť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Brutálny čin neotriasol vtedy len Slovenskom, reagovali naň aj zahraničné médiá a politici. Na to, ako sa po vražde novinára zmenilo Slovensko a kam sme sa ako spoločnosť v priebehu piatich rokov posunuli, sme sa pýtali politikov.

Pýtali sme sa politikov: Kam sa Slovensko posunulo od vraždy Jána a Martiny?
TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian, Jaroslav Novák; Koláž: Nicolette Ftáčková

Jana Bittó Cigániková, SaS

Vraždou Jána a Martiny Slovensko okrem novinára a archeologičky stratilo aj nádej za éry Ficovej vlády. V situácii, v ktorej sa krajina vtedy nachádzala, bola brutálna vražda iba symbolom zla, korupcie a nekonečných káuz. Bolo to vyvrcholením tohto všetkého. Od incidentu sa zmenilo veľa. Zmenila sa vláda, Fico zhnedol a parlament ovládol klérofašizmus, populizmus, a bohužiaľ, aj prázdne sľuby, ktoré po ňom zostali. Som však optimista a verím, že najhoršie je za nami. Výhodou politiky je, že vždy prídu nové voľby.

Kristián Čekovský, Občiansko-demokratická platforma

V prvom rade začala spravodlivosť dobiehať ľudí, ktorí si sprivatizovali okrem iného aj bezpečnostné zložky Slovenskej republiky. To úzko súvisí aj s prácou novinárov, ktorých systematicky sledovali ľudia najatí oligarchami, prepojení s bývalou vládou. Viedli záznamy o ich súkromnom a rodinnom živote, aby ich mohli zastrašovať. V tomto smere je dnes situácia úplne odlišná a novinári sa môžu bez obáv a s dôverou obrátiť na políciu. Zároveň sme prijali množstvo zákonov, ktorými postupne zlepšujeme mediálne prostredie na Slovensku. Zvyšujeme ochranu novinárov a ich zdrojov, vďaka čomu sme si postupne zlepšili pozíciu aj v medzinárodnom rebríčku slobody tlače. 

Veronika Remišová, Za ľudí

Beštiálna vražda Jána a Martiny otriasla krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť. Štát za Smeru fungoval ako mafiánsky klan, polícia pracovala na objednávku oligarchov a sledovala slušných ľudí. Za našej vlády sa podarilo zlomiť systém mafianizácie krajiny, začali sa vyšetrovať nedotknuteľní ľudia, ako aj korupčné praktiky a mafia v polícii. Očista spoločnosti od korupcie sa však nikdy nedeje sama od seba a automaticky. Na to je potrebná odvaha, silná politická vôľa a vytrvalé úsilie, ktoré  spočíva v každodennej práci. Po piatich rokoch od vraždy Jána a Martiny stojí Slovensko opäť na križovatke. Je našou povinnosťou spojiť sily a nedovoliť návrat politikov, ktorí 12 rokov rozkrádali Slovensko a budovali tu mafiánsky štát. Iba tak má naša krajina nádej na spravodlivú budúcnosť.

Milan Krajniak, Sme rodina

Pred piatimi rokmi sa prvý, a verím že aj poslednýkrát na Slovensku stalo, že sa mafiánska spodina rozhodla zlikvidovať novinára, ktorý poukazoval na mafiánske prepojenia v rámci Slovenska.

Vykonávatelia tohto hrozného činu sú už odsúdení, objednávatelia sa ešte pred súd musia postaviť. Úprimne verím, že aj na nich dôjde. V médiách sa písalo o Marianovi Kočnerovi, spomínalo sa podnikateľské okolie ľudí Roberta Fica. Je jedno, kto tým objednávateľom je. Musí ho potrestať spravodlivý súd. Tým učiníme zadosť spravodlivosti, Slovensku a obetiam tohto ohavného činu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok