Top udalosti týždňa: Matovičových 500 eur, nešťastie na svahu, Turecko po zemetrasení, NAKA zadržala Trnku

ta3 tasr čtk
19.2.2023 18:37

Igor Matovič ohlásil 500 eur pre každého, kto sa zúčastní tohtoročných parlamentných volieb. Osemročný chlapec neprežil na svahu zrážku s iným lyžiarom. Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších zemetrasenia. NAKA zadržala košického župana Rastislava Trnku. Minister obrany Jaroslav Naď označil mobilizáciu za klamstvo.

Matovič navrhuje 500 eur pre každého, kto príde voliť. Obáva sa, že bude historicky najnižšia účasť
TASR/Jaroslav Novák

Turecko po zemetrasení

Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších ničivého zemetrasenia vo všetkých provinciách okrem dvoch najviac zasiahnutých - Kahramanmaraş a Hatay. Medzi poslednými nájdenými preživšími, necelých 13 dní po katastrofe, bola v provincii Hatay rodina s 12-ročným chlapcom, ktorý nedlho po vyslobodení zo sutín zomrel. Odvtedy záchranári podľa dostupných správ ďalších živých nenašli, práce v dvoch provinciách ale pokračujú, uvádza agentúra AP.

Zemetrasenie si okrem ľudských obetí vyžiadalo aj rozsiahle materiálne škody. Po prvom otrase o sile 7,8 stupňa nasledovali tisíce ďalších otrasov, z toho desiatky o sile päť alebo šesť stupňov. Zemetrasenie podľa tureckého viceprezidenta Fuata Oktaya zrovnalo so zemou alebo vážne poškodilo asi 105.000 budov, v ktorých bolo asi 384.500 bytov.

Na záchranných operáciách v Turecku sa podieľali aj medzinárodné tímy vrátane toho z Českej republiky. Česi v meste Adiyaman vyslobodili zo sutín 78 mŕtvych tiel a dvoch živých ľudí. Naspäť do Česka sa vrátili v piatok popoludní.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok