Švédsko a Fínsko získali Cenu Ewalda von Kleista. Udeľuje sa za prínos v urovnávaní konfliktov

TA3 TASR
19.2.2023 10:46

Švédsko a Fínsko získali za svoje rozhodnutie požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii nemeckú Cenu Ewalda von Kleista. Táto cena sa každoročne udeľuje za prínos v urovnávaní konfliktov. V nedeľu to uviedla agentúra DPA.

Vstup do NATO: Turecko bude v stredu rokovať s Fínskom a so Švédskom
TASR/AP

Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa konalo na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC). Za Švédsko si cenu prevzala bývalá premiérka Magdalena Anderssonová a súčasný predseda vlády Ulf Kristersson. Za Fínsko sa na ceremónii zúčastnil prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová.

Hlavný prejav na odovzdávaní ocenenia predniesla dánska premiérka Mette Frederiksenová, ktorá vyzdvihla "historické rozhodnutie" Švédska a Fínska pridať sa k NATO vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.

Agentúra DPA pripomína, že v minulosti cenu Ewalda von Kleista získali aj exminister zahraničných vecí Spojených štátov Henry Kissinger, bývalý nemecký kancelár Helmut Schmidt či francúzsky exprezident Valéry Giscard d'Estaing.

V roku 2020 sa držiteľom ocenenia stala Organizácie Spojených národov (OSN), v roku 2020 bývalá nemecká kancelárka Angela Merkleová a vlani generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok