V Mníchove sa v nedeľu skončila bezpečnostná konferencia, jasne podporila Ukrajinu

ta3 čtk
19.2.2023 07:30

Mníchovská bezpečnostná konferencia ukázala silnú transatlantickú jednotu. V nedeľu to v bavorskej metropole počas záverečného vyhlásenia ku koncu trojdňovej akcie povedal šéf konferencie Christoph Heusgen.

Ocenil prejavy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej, o ktorých povedal, že práve tieto vystúpenia naň najviac zapôsobili. Za dobrý výsledok označil aj to, že spolu v Mníchove rokovali americký minister zahraničia Antony Blinken a vysoký čínsky diplomat Wang I.

"Zhrnúť posledné tri dni je ťažké, keď sa ale obzriem, čo na mňa najviac zapôsobilo, tak to bol prejav Zelenského," povedal Heusgen. Vlani bol Zelenskyj v Mníchove osobne, tento rok vystúpil s prejavom cez video. "Dúfame, že budúci rok tu bude opäť osobne, čo by znamenalo, že vojna skončí," uviedol o ruskej invázii na Ukrajinu.

Na Heusgena veľmi zapôsobilo aj vystúpenie Harrisovej. "Úplne jasne hovorila o americkom pohľade, keď povedala, že ruský prezident Vladimir Putin sa na Ukrajine dopúšťa zločinov proti ľudskosti a že tieto zločiny budú potrestané," povedal. 

Poznamenal, že od mnohých účastníkov konferencie počul názor, že pre potrestanie vojnových zločinov na Ukrajine bude potrebné zriadiť osobitný tribunál OSN. Heusgen povedal, že konferencia ukázala silnú transatlantickú jednotu. "To, že odmietame zmenu hraníc v Európe násilím a že odmietame vojnu na Ukrajine," povedal.

Dobrou správou podľa Heusgena bolo rokovanie Blinkena a Wanga na okraj konferencie. "Svet ďalší konflikt nepotrebuje," povedal. Schôdzka Wanga a Blinkena bola prvá od incidentu s čínskym balónom, ktorý začiatkom februára Spojené štáty zostrelili pri svojom pobreží, pretože ho považovali za špionážne. Už aj tak napäté vzťahy oboch mocností to ďalej zhoršilo.

V záverečnom vyhlásení hovoril Heusgen aj o tom, že konferencia musí viac zapojiť takzvaný globálny Juh. Z tohto dôvodu Heusgen do Mníchova pozval rad zástupcov juhoamerických, afrických, juhoázijských a tichomorských krajín. Uviedol, že je potrebné lepšie načúvať týmto krajinám a venovať sa ich problémom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok