Poľsko je pripravené Ukrajine poskytnúť stíhačky MiG, ale len spoločne s NATO

ta3 čtk
18.2.2023 12:53

Poľsko je pripravené Ukrajine poskytnúť na obranu proti ruskej invázii stíhačky MiG-29, ale len pokiaľ bude v tejto podpore súčasťou širšej koalície krajín v Severoatlantickej alianci (NATO). Dnes to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý tak zopakoval už známe poľské stanovisko, informovala agentúra Reuters.

MiG-29
TASR/Branislav Račko

Poľsko prvýkrát ponúklo, že stíhacie lietadlá MiG-29 Ukrajine poskytne už v prvých týždňoch invázie. Poľské ministerstvo zahraničia 8. marca 2022 oznámilo, že je pripravené premiestniť všetky svoje stíhačky sovietskej konštrukcie MiG-29 na americkú základňu Ramstein v Nemecku, odkiaľ by prostredníctvom NATO boli odovzdané Ukrajine. Návrh vtedy zavrhol Biely dom s tým, že by išlo o "vysoko riskantný krok". V prvých týždňoch invázie sa vojenská pomoc západných krajín pre Ukrajinu obmedzovala predovšetkým na muníciu, ručné zbrane a iné vojenské vybavenie.

Teraz, o takmer rok neskôr, keď západné štáty Kyjevu prisľúbili dodanie moderných bojových tankov, je debata o poskytnutí stíhacích lietadiel ukrajinskej armáde naprieč NATO živšia. Stále pokročilejšou vojenskou pomocou sa dožaduje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý aj na základe západných spravodajských informácií očakáva novú ruskú ofenzívu s väčším využitím ruského letectva.

Poľsko je však pripravené stíhačky poskytnúť len v súčinnosti s NATO a bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby aj napríklad nemecký minister obrany Boris Pistorius vo svojich vyhláseniach v uplynulých dňoch dali najavo, že dodávka stíhačiek Kyjevu je predmetom diskusie, nie je však v dohľadnej dobe v pláne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok