Putin dokázal, že je pripravený použiť strach ako zbraň. Bude to však stačiť na zlomenie Ukrajiny?

ta3/dp
18.2.2023 06:00

V Donbase sa očakáva ruský útok, ale všetko bude závisieť od toho, či Rusko dokázalo napraviť veľké pochybenia v logistike a koordinácii.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

"Som zlý a desivý s pazúrmi a zubami," údajne varoval Vladimir Putin Davida Camerona, keď ho vtedajší britský premiér kritizoval za to, že ruský spojenec a prezident Sýrie Baššár al-Asad nariadil použitie chemických zbraní v krajine. Pýtal sa ho, ako ďaleko je Rusko ochotné zájsť.

Podľa Cameronovho najvyššieho poradcu pre zahraničnú politiku Johna Cassona – citovaného v dokumente BBC – Putin ďalej vysvetlil, že na to, aby človek uspel v Sýrii, musel použiť barbarské metódy, ako to urobili USA vo väznici Abú Ghrajb v Iraku. "Som bývalý člen KGB," vysvetlil.

Tieto poznámky boli zjavne myslené napoly zo žartu, ale ako vždy v prípade ruského vodcu, hrozba bola jasná. A Putin určite dokázal, že je pripravený použiť strach ako zbraň vo svojom pokuse podmaniť si Ukrajinu. Jeho jednotky sa zamerali na civilistov a uchýlili sa k mučeniu a znásilňovaniu. Víťazstvo mu však uniklo. Píše server POLITICO.

Zdá sa, že v najbližších týždňoch sa pokúsi zvrátiť svoje vojenské zlyhania ofenzívou na konci zimy: veľmi pravdepodobne tým, že bude ešte strašidelnejší a bude bojovať zubami a nechtami, aby zachránil Rusko – a seba – pred ďalším ponižovaním.

Môže však bývalý muž z KGB uspieť?

Vojna bola od začiatku poznačená nesprávnymi úsudkami a chybnými výpočtami. Putin a jeho generáli podcenili ukrajinský odpor, precenili schopnosti svojich vlastných síl a nedokázali predvídať rozsah vojenskej a ekonomickej podpory, ktorú Ukrajina dostane od Spojených štátov a európskych národov. 

Kyjev nepadol v priebehu niekoľkých dní – ako plánoval Kremeľ – a Putinove sily boli v lete a na jeseň zatlačené späť, pričom Ukrajina do novembra získala späť viac ako polovicu územia, ktoré Rusi dobyli v prvých týždňoch invázie. Rusko je teraz prinútené k nákladnej a zdĺhavej konvenčnej vojne, ktorá vyvolala vzácny nesúhlas v politicko-vojenskom zriadení krajiny a viedla k tomu, že napätie v Kremli sa dostalo na verejnosť.

Jediné víťazstvo, ktoré ruské sily zaznamenali za posledné mesiace, prišlo v januári, keď sa Ukrajinci stiahli z mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vyzerá to tak, že Rusi sú na pokraji ďalšieho víťazstva v meste Bachmut, ktoré sa nachádza len vyše deväť kilometrov juhozápadne od Soledaru.

Ale ani jedno z týchto krvavých víťazstiev nie je oveľa viac ako symbolický úspech napriek vysokým stratám, ktoré pravdepodobne utrpeli obe strany. Z taktického hľadiska nie je dôležité ani jedno víťazstvo – a niektorí západní predstavitelia súkromne tvrdia, že pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by bolo najlepšie svojim jednotkám nariadiť, aby sa stiahli už skôr zo Soledaru a z Bachmutu, podobne ako Rusi v novembri prikázali ústup zo svojej vojensky beznádejnej pozície v Chersone.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok