Vagnerovci na Ukrajine prišli od začiatku ruskej invázie o 30-tisíc mužov, väčšinou väzňov

ta3 čtk
18.2.2023 08:16

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina prišla od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer rokom o viac ako 30-tisíc mužov. Zhruba 9000 jej príslušníkov pritom padlo v akcii, uviedol v piatok podľa agentúry Reuters Biely dom.

Spojené štáty odhadujú, že 90 percent vagnerovcov zabitých na Ukrajine od decembra boli odsúdenci, povedal novinárom na pravidelnom brífingu bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Polovica z celkového počtu padlých bola zabitá od polovice decembra, kedy zintenzívnili boje o východoukrajinské mesto Bachmut, uviedol zástupca Národnej bezpečnostnej rady s odvolaním sa na novo odtajnené spravodajské informácie.

Kirby povedal, že vagnerovci v Bachmute a okolo neho v posledných dňoch zaznamenali postupné zisky, ale po mnohých mesiacoch a za "zničujúcu cenu, ktorá nie je udržateľná". "Je možné, že nakoniec budú v Bachmute úspešní, ale nebude to pre nich mať žiadny skutočný význam, pretože to nemá žiadny skutočný strategický význam," povedal Kirby a dodal, že ukrajinské sily na Donbase udržujú silné obranné línie.

Kirby povedal, že Vagnerova skupina naďalej výrazne spolieha na väzňov, ktorí boli poslaní do vojny bez výcviku a vybavenia, hoci zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin nedávno tvrdil, že prestal do bojov na Ukrajine naberať väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok