Rusko podľa viceprezidentky USA pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti

ta3 čtk
18.2.2023 14:09

Rusko sa na Ukrajine správa barbarsky a nehumánne, počas invázie pácha vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Dnes to v bavorskej metropole na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásila americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Varovala, že páchatelia vojnových zverstiev sa budú za svoje činy zodpovedať, pretože spravodlivosti musí byť urobené zadosť. Dodala, že ruský prezident Vladimír Putin nesmie na Ukrajine uspieť, pretože by to len podporilo ďalšie autoritárske režimy.

Rusko podľa viceprezidentky USA pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti
AP Photo/Michael Probst

"Spojené štáty formálne uznávajú, že Rusko pácha zločiny proti ľudskosti. A ja hovorím, že všetci, ktorí sa týchto zločinov dopúšťajú, a ich nadriadení, ktorí nesú spoluvinu, sa budú zodpovedať," povedala Harrisová. "Spravodlivosti musí byť urobené zadosť," dodala.

"Ruské vojská na Ukrajine páchajú hrozné zverstvá a vojnové zločiny. Ruské vojská systematicky útočia proti civilistom, dopúšťajú sa znásilňovania, zabíjania v štýle popráv, bití a deportácií," povedala Harrisová. Rusko podľa nej donútilo stovky tisíc Ukrajincov odísť z vlasti do Ruska, a to vrátane detí. "Kruto odtrháva deti od rodín," uviedla. Tieto činy, v ktorých Rusko pokračuje, označila za barbarské a nehumánne.

"Spojené štáty budú vždy stáť na strane spravodlivosti. A až sa budúce generácie obzrieť späť, tak uvidia, že sme splnili úlohy, ktoré sú pred nami," uviedla.

V prejave Harrisová hovorila o tom, že keď bola v Mníchove na konferencii pred rokom, varovala pred blížiacou sa ruskou inváziou. "Teraz je rok potom a Ukrajina stále existuje, transatlantické partnerstvo je silnejšie ako kedykoľvek predtým. A čo je najdôležitejšie, ukrajinský ľud obstál," povedala. Spomenula, že USA stoja za svojimi spojeneckými záväzkami a že budú podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné. "Musíme zostať silní, Rusko nesmie vyhrať," povedala.

Prípadný úspech Ruska by podľa Harrisovej len povzbudil ostatné autoritárske krajiny, ktoré by mohli chcieť nasledovať príklad Moskvy. Poukázala tiež na to, že vzťahy medzi Pekingom a Moskvou sa od začiatku invázie prehĺbili a že čínska podpora Rusku podkopáva zásady medzinárodného práva. Spomenula tiež, že Moskvu podporujú aj Severná Kórea a Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok