Ruské straty na Ukrajine v posledných dvoch týždňoch niekoľkonásobne vzrástli, píše BBC

ta3 ČTK
17.2.2023 21:45

V posledných dvoch týždňoch počty padlých ruských vojakov na Ukrajine oproti obvyklým týždenným ruským stratám niekoľkonásobne vzrástli, uviedol server BBC News. Ten od začiatku vojny na Ukrajine spoločne s nezávislým portálom Mediazona a skupinou dobrovoľníkov monitoruje počet Rusov, o ktorých úmrtí v bojoch na Ukrajine informujú otvorené zdroje.

Ruské straty na Ukrajine v posledných dvoch týždňoch niekoľkonásobne vzrástli, píše BBC
TASR/AP

Zatiaľ čo v minulom roku sa podľa BBC v týchto zdrojoch každý týždeň objavovali správy o 250 až 300 mŕtvych, za prvé dva týždne tohto mesiaca sa novinárom podarilo potvrdiť mená 1679 padlých.

Ide o zatiaľ najvyšší nárast ruských strát od ruského vpádu na Ukrajinu vo februári minulého roku, uviedla BBC. Podotkla, že reč je len o padlých, ktorých mená sa podarí dohľadať a overiť. Skutočné straty tak podľa nej budú zrejme vyššie. Z jej analýzy situácie na cintorínoch vo viac ako 60 ruských obciach navyše vyplýva, že pochovaných ruských vojakov v roku 2022 je približne dvakrát viac ako na jej zozname padlých od začiatku vojny.

Veľkú časť padlých za posledné tri mesiace podľa BBC predstavujú vojaci povolaní do bojov počas mobilizácie, naverbovaní trestanci a tiež tí, ktorí podpísali s ruskými ozbrojenými silami po začiatku invázie na Ukrajinu kontrakt, teda takzvaní dobrovoľníci.

Podľa najviac konzervatívnych odhadov podľa BBC od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu prišlo o život približne 29 500 vojakov. Na každého mŕtveho pripadá podľa BBC aj v priemere 3,5 zraneného. Mnohé odhady ruských strát sú oveľa vyššie. 

Denník The New York Times s odvolaním sa na amerických a ďalších západných činiteľov tento mesiac napísal, že počet mŕtvych a zranených ruských vojakov sa blíži k 200-tisíc. Analytici z ruského investigatívneho projektu Conflict Intelligence Team dokonca odhadujú ruské straty na 270 000 mŕtvych.

Podľa britskej vojenskej rozviedky predstavujú straty v ruských ozbrojených silách a v radoch ruských žoldnierov 175 000 až 200 000 ľudí, z čoho 40 000 až 60 000 tvoria padlí. Ruské straty podľa britskej rozviedky znateľne vzrástli od vlaňajšieho septembra, keď Moskva vyhlásila čiastočnú mobilizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok