Ruská tajná služba FSB počas vojny masovo obviňuje Rusov z vlastizrady, píše BBC

ta3 ČTK
16.2.2023 08:29

Ruská tajná služba FSB začala vlani obviňovať Rusov zo zámeru spáchať vlastizradu, zatiaľ čo predtým sa zaoberala len trestnými činmi "dotiahnutými do konca". O nových metódach FSB píše na svojom webe ruská redakcia BBC pod titulkom "Nezradil. Ale chystal sa na to".

Ruská tajná služba počas vojny masovo obviňuje Rusov z vlastizrady, píše BBC
TASR/AP

Niekoľko "špiónov" sa ocitlo za mrežami na základe rovnakej šablóny: najprv ich zatkli pod vymyslenou zámienkou na letisku či na hraničnom priechode a poslali za mreže kvôli drobnej výtržnosti. Na slobodu už nevyšli, po obvinení z vlastizrady a pokuse prebehnúť na stranu Ukrajiny sa ocitli vo väzbe.

"Situácia si teraz vyžaduje od orgánov kontrarozviedky, vrátane vojenskej, maximálne sústredenie a koncentráciu síl. Musí tvrdo zasahovať proti akciám zahraničných zvláštnych služieb, operatívne odhaľovať zradcov, špiónov a diverzantov," zdôraznil ruský prezident Vladimir Putin v zdravici z 20. decembra ku Dňu pracovníkov bezpečnostných orgánov.

FSB hneď nasledujúci deň oznámila, že obvinila z vlastizrady Firuza Dadobojeva, narodeného v Tadžikistane. Žiadne ďalšie podrobnosti neuviedla. V ten istý deň moskovský súd ohlásil, že Dadobojevovi predĺžil väzbu o dva mesiace. Odkedy je vo väzbe, súd nespresnil. O dva dni neskôr FSB ohlásila zatknutie hneď šiestich podozrivých z troch regiónov. Pracovníci kontrarozviedky podľa nej zamedzili "zločinnej činnosti občanov Ruska a Ukrajiny, ktorí napomáhali (ukrajinskej tajnej službe) SBU a ukrajinským ozbrojeným silám".

"Sú dôvody predpokladať, že začali simulovať aktivitu," myslí si o decembrovom počínaní tajných agentov Dmitrij Zair-Bek zo združenia právnikov a ochrancov ľudských práv Pervyj otdel, ktoré pomáha obvineným z vlastizrady.

Medzi spomínanou šesticou zadržaných sa ocitol aj tridsaťšesťročný geodét z Birobidžanu Valerij Kačin. FSB ohlásila jeho zadržanie 23. decembra. Tvrdí, že ho zadržala pri pokuse odletieť z Birobidžanu do cudziny. Ale pomlčala o tom, že geodetá zatkli už na začiatku októbra a spočiatku uväznili kvôli priestupku. Ani nie je jasné, kam a odkiaľ sa Kačin údajne chystal letieť – v Birobidžane nie je letisko s pravidelnými letmi. Jeho manželka tvrdí, že muž sa nikam cestovať vôbec nechystal.

Kačin sedel 7. októbra na policajnej strážnici a sprosto nadával, ako vyplýva z rozhodnutia birobidžanského súdu. Kačin sa obhajoval, že nič také nerobil, ale sudkyňa uverila policajtom a Kačina potrestala 15 dní za mrežami. Nie je známe, prečo a ako sa Kačin ocitol na policajnej strážnici, na slobodu už ale nevyšiel. Súd ho 12. októbra poslal do väzby ako obvineného z vlastizrady. O dva mesiace neskôr sa Kačin ocitol v Moskve a sudkyňa mu predĺžila väzbu o tri mesiace.

FSB ohlásila, že Kačina zadržala kvôli podozreniu zo špionáže v prospech SBU. Geodet sa vraj na jej pokyn chystal odovzdať utajované údaje o dôležitých objektoch kritickej infraštruktúry v Židovskej autonómnej oblasti, a to s vedomím, že adresát by mohol tieto údaje použiť proti bezpečnosti Ruska, tvrdí FSB. Tvrdí tiež, že sa Kačin chystal odísť z Ruska na Ukrajinu, získať ukrajinské občianstvo a vstúpiť do ukrajinskej armády.

Židovská autonómna oblasť leží na druhom konci Ruska, tisíce kilometrov od Ukrajiny, pri hraniciach s Čínou. Od júla 2022 platí nové znenie trestného zákona, podľa ktorého je "prebehnutie k nepriateľovi" ďalšou formou vlastizrady, s postihom od 12 do 20 rokov odňatia slobody. FSB podozrieva Kačina ako z vlastizrady, tak z plánovaného prebehnutia k Ukrajine.

Vlastizradci

Kačin patrí k viac ako dvom desiatkam obvinených v "špionážnych" prípadoch v minulom roku. Do hľadáčika FSB sa okrem obvyklých podozrivých v podobe ruských vedcov a úradníkov dostali aj študenti či politickí aktivisti. Vpád ruských vojsk na Ukrajinu a novela trestného zákona s "prebehnutím k nepriateľovi" zmenili prístup FSB k "špiónom". V roku 2022 sa do väzby dostali Rusi, ktorých na prvý pohľad nič nespája. Okrem obvinení, ktoré im hrozia stratou slobody na 20 rokov.

BBC vie minimálne o troch ďalších obvinených z príprav k vlastizrade. Za mreže sa dostali podľa zhodnej šablóny. Prvým sa stal dvadsaťjedenročný študent Gleb Verdijan. Mladík skončil za mrežami 28. októbra hneď po prílete do Moskvy z Astrachane, kde žije. Chystal sa v ten istý deň odletieť do Istanbulu, ale zadržali ho za "narušenie verejného poriadku" na zastávke pri letisku Vnukovo. Vraj sprosto nadával. Asi ako Kačin na strážnici. Mal si odpykať desať dní, ale 7. novembra ho súd poslal do väzby kvôli obvineniu z prípravy k vlastizrade. Podrobnosti nie sú známe, prípad je utajený.

Už 31. októbra na rusko-gruzínskej hranici zadržali dvadsaťročného Moskovčana Savelija Frolova. Pohraničníci ho donútili vydať a odblokovať mobil, kde našli konverzáciu o légii Sloboda Rusku, bojujúcu na strane Ukrajiny. V ten istý deň ho súd poslal za výtržnosť na 15 dní za mreže - a to sa dvakrát zopakovalo. 2. decembra ho obvinili, že sa chystal prebehnúť k nepriateľovi, vstúpiť do légie Sloboda Rusku. Podľa vyšetrovateľa chcel odísť do Gruzínska, aby sa odtiaľ cez Turecko a Poľsko dostal na Ukrajinu.

Obhajca namieta, že Frolov nemal ani letenky, ani schengenské víza, a mal namierené do Gruzínska za priateľkou, čo priateľka potvrdzuje. Frolov sa stal prvým známym obvineným z vlastizrady s formuláciou "pripravoval sa na prebehnutie k nepriateľovi".

Príprava a pokus

V Chakaskej autonómnej republike sedí vo väzbe za "pokus" o prebehnutí k Ukrajincom 55-ročný bývalý civilný pilot Igor Pokusin. Rodáka z Odesy zavreli už na konci mája za to, že farbou zamazal plagát s písmenom Z, symbolom ruskej invázie, a že na fasádu múzea v Abakane napísal "Sláva Ukrajine". Obvinili ho z vandalizmu, prepustili, ale zakázali opustiť bydlisko. Keď sa pokúsil odletieť z Krasnojarska do Kazachstanu, zatkli ho na letisku. Cestou do Abakanu mu nasadili na hlavu vrece, zaviezli do lesa a vyhrážali sa mu pištoľou a paralyzérom, a tak ho donútili sa na kameru priznať, že chcel odcestovať na Ukrajinu, aby vstúpil do ukrajinskej armády. O vyhrážkach informovala Pokusinova manželka.

Pokusinov advokát povedal BBC, že jeho klient nepriznáva vinu. Nepopiera, že sa chystal odcestovať na Ukrajinu cez Kazachstan, ale nechcel bojovať, len chcel zistiť, čo je s príbuznými.

Ruský trestný zákonník rozlišuje medzi "prípravou" na spáchanie trestného činu a "pokusom" o jeho spáchaní. V oboch prípadoch sú tresty miernejšie ako za trestný čin: za "pokus" hrozia tri štvrtiny stanoveného trestu, za "prípravu" polovica. Teda až 15 alebo až 10 rokov odňatia slobody. Fakticky ale vyšetrovateľ nemusí dokazovať fakt "prebehnutia na nepriateľskú stranu" so zbraňou v ruke. Stačí len dokázať súdu, že sa obvinený snažil uskutočniť taký zámer. Od minulého roka FSB aktívne využíva takúto "zjednodušenú" kvalifikáciu v prípadoch vlastizrady.

Súd v Moskve 2. februára poslal do väzby ďalšieho obvineného z vlastizrady, S.N. Peškova. Nič viac sa o ňom nevie, dodala BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok