Michal Kaliňák: Na volebné sľuby chýba štátu hotovosť

ta3
16.2.2023 18:23

Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák tvrdí, že samosprávy dnes nevedia, kto je ich partnerom pri rokovaniach o riešení ich problémov, pretože "každý sa na niekoho vyhovára". V relácii Tak takto?! uviedol, že za partnera považuje tripartitu. "Problémom je, že tripartita by sa mala stretnúť s lídrami bývalej koalície a k tomu ešte nedošlo."

tt_7.jpg
TA3

"Ochutnávkou" toho, čo by mohlo prísť v najbližšom období bol štrajk zamestnancov mestskej hromadnej dopravy v Košiciach. "V tomto roku nám vláda zobrala cez daňový bonus a prorodinný balíček 618 miliónov eur. Prípad z Košíc aj zastávky na znamenie v Bratislave sú reakciou na to, čo sa môže diať, keď prídeme o peniaze," povedal Kaliňák.

Poznamenal, že ak samospráva nemá financie na to, aby dofinancovala hromadnú dopravu, "verejná doprava sa stane skôr spontánnou ako verejnou a ľudí vyženieme cestovať akokoľvek inak". To by následne nabúralo parkovaciu politiku a integrovanú dopravu. "Potom zistíme, že každému sa ublížilo iba preto, že na začiatku bol prorodinný balíček a odoberanie peňazí samosprávam."

Samosprávy chystajú protesty

Dôležitou otázkou podľa Kaliňáka je, ako rýchlo dokáže zasiahnuť štát, aby spomalil to, čo sa ide diať. "Práve preto prichádzame s protestami. Máme avízo, že ľudia pôsobiaci v mestách a obciach chápu súvislosti a sú ochotní prísť každý mesiac s určitou formou protestu a ukázať, čo všetko sa bude diať," uviedol Kaliňák. Dodal, že "ak sa teraz nepomôže komunálu, tak sa preukázateľne ublíži ľuďom".

Prvý protest by sa mal konať 22. februára. "Zatiaľ vieme, že príde viac ako 30 autobusov. Pred národnou radou chceme symbolické stretnutie, kde predstavíme základné požiadavky, ktoré máme," priblížil. Ďalej uviedol, že cieľom je upozorniť na to, že ekonomická nestabilita znásobuje problémy.

Ak nedôjde k riešeniu týchto problémov, o mesiac sa bude konať ďalší protest. Návrhy, ktoré prichádzajú, hovoria o zablokovaní dopravy v Bratislave, na hlavných ťahoch či hraničných priechodoch. "Stále premýšľame, ako to urobiť tak, aby sa čo najmenej ublížilo ľuďom, pretože my sme na strane obyvateľov."

Kaliňák zdôraznil, že samosprávy momentálne potrebujú "legislatívnu stopku zákonov, ktoré nám ubližujú". Opäť pripomenul, že ak by samosprávam na tento rok nevzali 618 miliónov eur, prežili by s odretými ušami. Prorodinný balíček, na ktorý tieto peniaze išli, je v týchto dňoch aj predvolebnou témou. "Problémom je, že na tie volebné sľuby chýba hotovosť," uzavrel Michal Kaliňák.

Celú reláciu Tak takto?! s Michalom Kaliňákom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok