Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine sa už začala, uviedol Zelenskyj

ta3 čtk
17.2.2023 07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore so stanicou BBC vylúčil, že by sa v rámci prípadnej mierovej dohody s Ruskom Kyjev vzdal akéhokoľvek ukrajinského územia. Varoval pritom, že postúpenie územia Moskve by znamenalo, že by sa Rusko mohlo "neustále vracať". Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine podľa neho už začala.

"Ruské útoky už prichádzajú z niekoľkých smerov," uviedol. Ukrajinskí obrancovia podľa neho dokážu odolávať ruskému postupu, kým sami nebudú schopní začať protiofenzívu. Zopakoval zároveň výzvy na väčšiu vojenskú pomoc Ukrajine zo strany Západu. "Moderné zbrane samozrejme urýchľujú mier. Zbrane sú jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie," povedal Zelenskyj. Západné štáty postupne poskytujú Kyjevu stále silnejšie zbrane, aby sa krajina mohla ruskej vojenskej agresii brániť. Kyjev je však stále viac frustrovaný tempom, akým západné zbrane prichádzajú, píše BBC. Očakáva sa, že potrvá týždne, kým na bojisko dorazia bojové tanky, ktoré minulý mesiac Ukrajine prisľúbili mnohé západné krajiny.

Zelenskyj súčasne okomentoval štvrtkové slová bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že sa Bielorusko zapojí do bojov na Ukrajine po boku Rusov, pokiaľ bude samo napadnuté. "Dúfam, že sa (Bielorusko) do (vojny) nezapojí. Ak áno, budeme bojovať a prežijeme," uviedol ukrajinský prezident a dodal, že umožniť Rusku zaútočiť na Ukrajinu znova z bieloruského územia by bola "obrovská chyba". Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Po ťažkých stratách sa po niekoľkých týždňoch zo severu Ukrajiny stiahli.

Zelenskyj zároveň uviedol, že Ukrajina chce bezpečnostné záruky. "Akékoľvek územné kompromisy by nás ako štát oslabili," uviedol a poznamenal, že nejde o kompromis ako taký. "Prečo by sme sa ho mali báť? Každý deň máme v živote milióny kompromisov. Otázka je, s kým? S (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom? Nie. Pretože tu nie je dôvera. Dialóg s ním? Nie. Nie je tu dôvera," dodal.

Pri ruskom ostreľovaní Bachmutu zomrelo päť miestnych obyvateľov, uviedol úrad

Pri ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Bachmut zomrelo v jeho obytnej časti päť miestnych obyvateľov, ďalších deväť ľudí utrpelo zranenie. Podľa agentúry Reuters to oznámila ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá smrť civilistov vyšetruje ako potenciálny vojnový zločin. Ukrajinskí obrancovia a ruská invázna armáda zvádzajú o Bachmut, ktorý sa nachádza v Doneckej oblasti, tvrdé boje.

"Strely okupantov opäť zasiahli obytnú časť mesta," stojí vo vyhlásení prokuratúry, podľa ktorej Rusi vo štvrtok ostreľovali Bachmut z diel a raketometov Grad. Podľa ukrajinských úradov pritom pripravili o život troch mužov a dve ženy. Moskva na obvinenie zatiaľ nereagovala, podotkol Reuters. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle potvrdiť.

Bachmut je jedným zo súčasných ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý pred takmer rokom rozpútala Moskva svojou inváziou do susednej krajiny. Bachmut, ktorý sa Rusi snažia dobyť už mesiace, je neustále pod paľbou, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v súvislosti so smrťou piatich civilistov uviedla, že je nutné, aby všetci zostávajúci obyvatelia mesto opustili. Ak tam zostanú, tak podľa nej ohrozia seba a tiež skomplikujú situáciu pre ukrajinských vojakov a záchranárov. "Aby som bola úprimná, tak som veľmi prekvapená, čo tam stále robí 6000 civilistov," napísala na telegrame, kde zároveň obyvateľov mesta vyzvala na evakuáciu. Pred vojnou žilo v Bachmute okolo 70-tisíc ľudí.

Rusko mení taktiku vzdušných útokov, povedal prezidentský poradca

Rusko mení taktiku vzdušných útokov, aby oklamalo ukrajinskú protivzdušnú obranu, pričom používa strely bez výbušných hlavíc a balóny, povedal v rozhovore s agentúrou AP poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Strely podľa neho slúžia ako návnady, ktoré majú zahltiť ukrajinský systém protivzdušnej obrany tým, že predstavujú veľké množstvo cieľov.

"Chcú preťažiť náš protivzdušný systém, aby získali ďalšiu šancu zasiahnuť zariadenia infraštruktúry," povedal Podoljak a dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana sa tejto výzve prispôsobuje. Podľa prezidentského poradcu Rusko zápasí s "vyčerpaním rakiet" a ich nedostatok ho núti k zmene taktiky. Mieša staršie strely zo sovietskej éry s "novými strelami, ktoré majú určitú hodnotu", uviedol poradca šéfa prezidentskej kancelárie.

Rusko vlani v októbri zintenzívnilo svoje vzdušné útoky na Ukrajinu a pri masívnych úderoch vysiela na území svojho suseda strely a útočné drony, ktorými sa snažia vyradiť dodávky elektriny a ďalšiu potrebnú infraštruktúru. Ukrajinskí a západní predstavitelia sa pritom domnievajú, že invázna armáda zápasí so stále väčším nedostatkom striel. Britské ministerstvo obrany v novembri uviedlo, že Rusko zrejme odstraňuje jadrové hlavice zo starých riadených striel a následne tieto strely odpaľuje na Ukrajinu ako slepé. "Rusko takmer určite dúfa, že také rakety budú fungovať ako návnady a odlákajú pozornosť ukrajinskej protivzdušnej obrany," uviedol rezort. Moskva problémy s dodávkami zbraní nepriznala.

Ruské sily vo štvrtok vypálili na Ukrajinu 36 striel a ukrajinské batérie protivzdušnej obrany zostrelili 16 z nich – čo je nižšia ukrajinská úspešnosť ako pri niektorých predchádzajúcich ruských úderoch, poznamenala AP. Štvrtkový ruský úder podľa ukrajinských predstaviteľov zasiahol ciele na mnohých miestach Ukrajiny, pričom zahynula sedemdesiatdeväťročná žena. Ďalším novým prvkom ruskej stratégie je podľa AP použitie toho, čo Podoljak nazval "zvláštnymi vzdušnými balónmi", pričom nechcel zachádzať do podrobností ohľadom ich predpokladaného účelu. Môžu však byť určené na prípadné zmätenie alebo poskytnutie spravodajských informácií o ukrajinskej protivzdušnej obrane, píše agentúra.

Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že nad Kyjevom zistili asi šesť nepriateľských balónov, pričom ukrajinská protivzdušná obrana väčšinu z nich zostrelila. Podľa úradov mohli niesť okrem iného prieskumné zariadenia. "Nepriateľ chce, aby sme na tieto balóny, ktoré nič nestoja, použili našu protivzdušnú obranu, ktorá chráni naše strategické objekty," uviedol hovorca letectva Jurij Ihnat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok