Slovensko blokuje opravu zbraní z Ukrajiny, píše nemecký server. Naď to odmieta

TA3 ČTK
16.2.2023 21:16

Slovensko blokuje opravu nemeckých zbraní z vojny na Ukrajine a na ukrajinsko-slovenskej hranici sa hromadia poškodené húfnice. Uviedol to vo štvrtok nemecký server Business Insider s odvolaním sa na niekoľko vysoko postavených zdrojov v nemeckej vláde.

Slovensko blokuje opravu zbraní z Ukrajiny, píše nemecký server. Naď to odmieta
TASR/AP (ilu)

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď v tejto súvislosti odmietol problémy na slovenskej strane. Na tlačovej konferencii ďalej povedal, že nemá informácie o tom, že by pred slovenskou hranicou týždne stála nejaká technika.

Slovensko podľa serveru už týždne na svoje územie nevpúšťa zbrane z Ukrajiny, určené na opravu na Slovensku. Nemecká zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pritom na Slovensku, pri Michalovciach v blízkosti ukrajinskej hranice, v polovici decembra zriadila opravárenské centrum pre nemecké zbrane dodané Ukrajine. Ide o protitankové húfnice, protiletecké systémy Gepard a raketomety Mars.

Ukrajina ťažké zbrane nutne potrebuje, pretože čelí novej ruskej ofenzíve, zdôrazňuje Business Insider, podľa ktorého sa v zákulisí rozbehli snahy o riešenie problému, pričom sa údajne do veci vložil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Slovensko podľa nemeckého servera poukazuje na nevyriešené právne otázky súvisiace okrem iného s dovoznými clami. Transportéry s až 15 zničenými húfnicami tak čakajú na slovenskej hranici.

Nemecké ministerstvo obrany sa podľa serveru snaží situáciu aspoň čiastočne riešiť tým, že do opravárenského centra preváža jednotlivé zbrane cez iné krajiny EÚ, čo znamená nielen stovky kilometrov navyše, ale aj značnú stratu času. Raketomety Mars a gepardy majú byť čiastočne opravované priamo v Nemecku. Po rôznych intervenciách zo strany spolkovej vlády na rôznych úrovniach sa do veci podľa informácií Business Insider zapojil kancelár Scholz. Vláda premiéra Eduarda Hegera údajne minulý týždeň Scholza uistila, že problém bude čoskoro vyriešený. V nemeckej vláde sa na to však teraz nikto nespolieha.

Podľa Business Insider nemecká strana pripúšťa, že niektoré právne otázky boli pri uzatváraní príslušnej zmluvy ku koncu minulého roka kvôli rýchlosti prehliadnuté. Server však tiež poukazuje na skutočnosť, že Slovensko čakajú predčasné voľby a v krajine panuje vládna kríza a nejasné mocenské pomery. Ľavicová opozícia je pritom považovaná za skôr proruskú.

Podľa slovenského ministra obrany Bratislava splnila všetky svoje záväzky vyplývajúce z memoranda s Nemeckom. Priznal určité problémy, podľa neho ich však spôsobila nemecká súkromná spoločnosť, ktorá má pre Ukrajinu poškodenú techniku opravovať. "Informovali sme o tom nemeckú stranu. Nemecké ministerstvo obrany a kancelárstva urobili adekvátne kroky a môžem povedať, že situácia sa pohla a už tam nevidím problém," uviedol Naď.

Problém s vysokou sumou za clo sa podľa šéfa rezortu obrany dokázal rýchlo vyriešiť. "Problémy boli úplne iné. Tie sa vyriešia tiež potom, čo si nemecká spoločnosť, ktorá je za to zodpovedná, dokončí svoju domácu úlohu. Ale podľa posledných informácií, ktoré mám, na tom pracujú veľmi intenzívne a nemal by tam byť už žiadny problém," dodal Naď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok