Nemecká ministerka vnútra navrhuje, aby sa ukrajinskí utečenci prerozdelili medzi krajiny EÚ

TA3 ČTK
16.2.2023 15:59

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová by chcela lepšie prerozdeliť vojnových utečencov z Ukrajiny medzi ostatné európske štáty. Vo štvrtok to vyhlásila po vnútronemeckej konferencii o migrácii, na ktorú pozvala predstaviteľov nemeckých spolkových krajín.

Moldavsko volá o pomoc, utečenecké tábory pre Ukrajincov museli zriadiť aj v hlavnom meste
TASR/AP

Ministerka chce tiež lepšie kontrolovať migrantov, ktorí do Nemecka mieria z iných krízových regiónov. Jedna z trás vedie aj cez Českú republiku, Nemecko preto na pomedzí s Českom zintenzívnilo náhodné kontroly, čo Faeserová pripomenula.

"Zasadzujem sa obzvlášť za dôraznejšie prerozdelenie ľudí, ktorí z Ukrajiny utekajú. Že Poľsko prijalo viac ako 1,5 milióna ľudí, my viac ako jeden milión a ďalšie väčšie štáty EÚ, ako napríklad Španielsko, len 100-tisíc, to takto nemôže zostať," povedala Faeserová. Poznamenala, že utečenci z Ukrajiny predstavujú veľkú výzvu. "Osem z desiatich migrantov bolo v minulom roku z Ukrajiny," povedala. Zodpovednosť pripísala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Vyvolal v Európe najväčšiu utečeneckú vlnu od konca druhej svetovej vojny," povedala.

Spolkový štatistický úrad vo štvrtok na základe predbežných prepočtov oznámil, že do Nemecka v minulom roku prišlo 1,1 milióna ľudí Ukrajiny. Asi 139-tisíc Ukrajincov sa síce počas roka zase do vlasti vrátilo, aj tak ale migrácia z Ukrajiny v roku 2022 prekonala krízové roky 2014 až 2016, kedy do Nemecka prišlo 834-tisíc ľudí zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Faeserová povedala, že spolková vláda od začiatku finančne podporuje nemecké regióny, ktoré sa o utečencov starajú, a že v tom bude pokračovať. "Vlani to bolo 3,5 miliardy eur a pre tento rok sme schválili 2,75 miliardy eur," povedala. Spolkové krajiny a obce sa ale sťažujú, že aj tak majú problémy so zabezpečením bývania pre utečencov. Faeserová tento problém prisľúbila s pomocou ministerstva financií, ministerstva bytovej výstavby a úradu spravujúceho spolkové nehnuteľnosti vyriešiť. Zatiaľ ponúkla regiónom zhruba 70-tisíc ubytovacích miest.

Témou konferencie bola aj zvýšená migrácia z iných krajín, okrem iného z blízkovýchodných štátov. Faeserová povedala, že kancelár Olaf Scholz sa na summite Európskej únie s ostatnými štátnikmi zhodol na posilnení ochrany vonkajších hraníc EÚ. Nemecko zároveň lepšie stráži aj svoje hranice. "My sme predĺžili kontroly na hraniciach s Rakúskom a na pomedzí s Českom sme zintenzívnili náhodné kontroly. So Švajčiarskom sme sa dohodli na spoločných kontrolách vo vlakoch a na hraniciach. Zosilníme tiež úsilie o dôslednú deportáciu odmietnutých žiadateľov o azyl," povedala.

Nemecká polícia za minulý rok zaznamenala najviac prípadov ilegálnych prechodov hraníc za posledných šesť rokov. Bolo ich 91.986, zatiaľ čo predvlani 57.637. V roku 2021 ale mali na migráciu vplyv obmedzenia zavedené kvôli pandémii Covidu-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok