Mladá Ruska sa ocitla na zozname teroristov. Spolužiaci ju udali za príspevok o vojne

ta3/nf
19.2.2023 00:00

Ruská vysokoškoláčka Olesia Krivcovová vynechala mnoho prednášok a seminárov, pretože sa nachádza v domácom väzení, ktoré jej nariadil súd. Na nohe má elektronický náramok a polícia sleduje každý jej pohyb. Dôvod obvinenia je pre zvyšok sveta nepochopiteľný.

Mladá Ruska sa ocitla na zozname teroristov. Spolužiaci ju udali za príspevok o vojne
Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Vlastenec či zradca?

"Kamarát mi raz ukázal v jednom čete príspevok, ktorý bol o mne," povedala Olesia. "Bol o tom, ako som proti "špeciálnej vojenskej operácii". Väčšina ľudí v tomto čete boli študenti histórie. Diskutovali o tom, či ma majú udať úradom". Úryvky zo skupinového četu ukázala aj BBC .

V jednom komentári je Olesia obviňovaná z písania "provokatívnych príspevkov porazeneckého a extrémistického charakteru. To nie je vhodné pre vojnové časy. Treba to utlmiť v zárodku," bolo uvedené v konverzácii.

"Najprv sa ju pokúsme zdiskreditovať. Ak to nepochopí, nech to riešia bezpečnostné zložky." Niekto iný zase napísal, že "vypovedanie je povinnosťou vlastenca". Neskôr, keď sa na súde čítal zoznam svedkov obžaloby, Olesia spoznala mená zo študentského četu.

O niekoľko dní to bude rok, čo Kremeľ spustil svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine – termín, ktorý používa pre rozsiahlu inváziu susednej krajiny. Počas niekoľkých týždňov po útoku ruský prezident Vladimir Putin vyzval ruskú verejnosť, aby oddelila "skutočných vlastencov od spodiny a zradcov". Odvtedy sa v Rusku objavujú správy o odsudzovaní kritikov vojny v takzvanom sovietskom štýle.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok