Mladá Ruska sa ocitla na zozname teroristov. Spolužiaci ju udali za príspevok o vojne

ta3/nf
19.2.2023 00:00

Ruská vysokoškoláčka Olesia Krivcovová vynechala mnoho prednášok a seminárov, pretože sa nachádza v domácom väzení, ktoré jej nariadil súd. Na nohe má elektronický náramok a polícia sleduje každý jej pohyb. Dôvod obvinenia je pre zvyšok sveta nepochopiteľný.

Mladá Ruska sa ocitla na zozname teroristov. Spolužiaci ju udali za príspevok o vojne
Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Olesiu zatkli, pretože pridávala protivojnové príspevky na Instagrame. Jeden z nich sa týkal októbrového výbuchu na moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom.

"Zverejnila som na Instagrame príbeh o Kerčskom moste uvažujúc o tom, ako boli Ukrajinci spokojní s tým, čo sa stalo," povedala Olesia pre britský spravodajský web BBC s tým, že prezdieľala aj kamarátov príspevok o vojne.

Veľký brat ťa sleduje

Olesia si zaspomínala na kľúčovú udalosť, ktorá jej v živote spôsobila zvrat. "Volala som s mamou, keď som počula, ako sa otvorili vchodové dvere. Do miestnosti nabehlo veľa policajtov. Zobrali mi telefón a kričali na mňa, aby som si ľahla na zem." Olesiu následne obvinili z terorizmu a diskreditácie ruských ozbrojených síl. Hrozí jej až 10 rokov väzenia.

"Nikdy by som si nepomyslela, že by niekto mohol dostať taký dlhý trest odňatia slobody za zverejnenie nejakého príspevku na internete," vyhlásila mladá študentka. "Videla som správy o šialených rozsudkoch v Rusku, ale nevenovala som im veľkú pozornosť a naďalej som hovorila, čo si myslím."

Študentka Severnej federálnej univerzity v Archangeľsku Olesia Krivcovová bola tiež pridaná do ruského zoznamu teroristov a extrémistov. "Keď som si uvedomila, že som bola zaradená na rovnaký zoznam ako ľudia, čo strieľali v školách alebo organizácia Islamský štát, pomyslela som si, že je to šialené," uviedla mladá žena. Podľa pravidiel domáceho väzenia má zakázané telefonovať a používať internet.

Olesia má na pravej nohe vytetovanú odvážnu kresbu - ruský prezident Vladimir Putin je zobrazený ako pavúk s orwellovským nápisom: "Veľký brat ťa sleduje." V jej prípade to však nebol veľký brat, ktorý ju sledoval, ale iní študenti zo spoločnej univerzity.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok